…sa fie oare laptele de vaca numai pentru vitei?
Recent am citit o poveste despre o batalie dintre cancer si tehnologia moderna dar de data asta, in rolul principal negativ, se gaseste laptele. Da, laptele de consum.
Eroina povestii noastre se numeste Jane Plant, este o profesoara geochimista, sefa stiintifica din British Geological Survey, o prestigioasa Institutie Publica Britanica, care se dedica investigatiei în materie de geologie.
Jane a supravietuit la 5 tumori mamare si practicilor conventionale, deloc placute, ce ar fi trebuit sa trateze cancerul sau.
Dupa diagnosticarea cu “cancer la san”, panicata, Jane a facut ce faceam probabil oricare dintre noi: a ascultat de sfatul specialistilor oncologi, apoi s-a supus unei masectomii si iradierea ovarelor. Explicatia doctorilor a fost simpla si probabil unora le suna deja cunoscut: “prin aceasta procedura se va provoca menopauza, se va suprima producerea de estrogen si astfel exista sansa sa se vindece de cancer”.
Dar cancerul s-a refacut de 4 ori…
Jane a suferit amputarea unui san, s-a supus tratamentelor conventionale, atat radioterapiei cat si chimioterapiei, tratamente dureroase…
Au venit sa o vada specialisti eminenti dar in sinea ei simtea ca a venit timpul sa se resemneze. Puteti gasi relatari despre experienta proprie de viata si cum a ajuns la ideea care i-a salvat viata in cartea scrisa de ea, “Viata ta este in mainile tale”.
In urma unui voiaj al sotului sau in China, povesteste în cartea sa, a inceput sa se gandeasca la faptul ca boala sa era virtual inexistenta in acea tara. De fapt, doar una la 10.000 femei moare de cancer de san in China. In timp ce in Marea Britanie cifrele oficiale vorbeau de una la fiecare 12 femei.
Atunci, impreuna cu sotul sau, care este un om de stiinta ca si Jane, au inceput sa investigheze forma de viata si alimentatia orientalilor, pana cand au ajuns la ideea care i-a salvat viata:
Femeile din China nu se imbolnaveau de cancer de san si nici barbatii nu produceau tumori de prostata pentru ca nu puteau sa tolereze laptele de vaca si de aceea nu il consumau.
Mai mult, statisticile spun ca un procent mai mare de 70% din populatia mondiala este incapabila sa digere lactoza.
In momentul in care Jane si-a dat seama de lucrurile astea, se afla in tratament cu chimioterapie pentru a cincea tumoare mamara si s-a hotarat sa elimine complet consumul de lapte de vaca, produse din lapte (iaurt, unt etc.) inclusiv toate alimentele care contin lapte: biscuiti, prajituri, budinci, creme etc.
Ce s-a intamplat?
Dupa cum puteti gasi si in cartea ei, in numai cateva zile, tumoarea a inceput sa se restranga.
“Dupa doua saptamani de la a doua sesiune de chimioterapie si o saptamana dupa eliminarea laptelui si a derivatelor sale, tumoarea a inceput sa ma manance. Apoi s-a inmuiat si a inceput sa descreasca. Cam dupa 6 saptamani DISPARUSE.”
Oncologul sau de la spitalul Charing Cross din Londra nu si-a putut stapani mirarea, exclamand “Nu o gasesc!” cand a examinat zona unde fusese tumoarea, intrucat nimeni nu spera ca cineva cu un cancer atat de avansat – in cazul de fata cancerul invadase deja sistemul limfatic – sa poata supravietui.
Ce bine ca specialistul oncolog a reusit sa treaca peste scepticismul sau si acum recomanda pacientilor lui o dieta fara strop de lapte.
Jane a decis sa scrie o carte despre descoperirile acestea, convinsa de faptul ca lipsa laptelui de vaca din alimentatie i-a salvat viata. La scurt timp dupa publicare, un numar de 60 de femei diagnosticate de cancer la san au contactat-o si i-au cerut sfaturi. Povestea spune ca si tumorile lor au disparut, s-au vindecat. Jane este convinsa ca exista o relatie similara si direct proportionala intre produsele lactate si cancerul la san si tutunul si cancerul de plamani.
Doctorul Daniel Cramer, de la Universitatea Harvard a determinat ca produsele lactate consumate erau implicate atat in aparitia cancerului la ovare cat si la prostata. Statistic vorbind, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, numarul de barbati care sufera de cancer in China este de 0,5 la 10.000 in timp ce in Marea Britanie cifra este de 70 de ori mai mare.
Stiati ca un elefant de exemplu, care suporta tone de greutate, consuma lapte in numai primii doi ani de viata, iar restul vietii se alimenteaza cu vegetale si fructe? si…nu sufera de osteoporoza!
Calciul de care avem nevoie, nu se gaseste numai in laptele de vaca. Putem consuma lapte de soia, ovaz, vegetale care contin calciu, oua si altele. Poate e timpul sa deschidem mai larg ochii si sa aplecam mai bine urechile la recomandarile nutritioniste care contin soia, ceai verde, seminte de susan, branza tofu, nuci, fructe si legume proaspete etc.
Pentru Jane, laptele de vaca este un aliment bun…pentru vitei 🙂
Cred ca cei care se ocupa de testarea alimentelor ar fi facut ceva rapoarte sau ar fi instiintat populatia daca laptele de vaca nu ar fi OK pentru consum.
Si problema cu acest cancer..e doar la femei sau si la barbati ? S-a pomenit despre un caz de cancer la sani.
e normal ca putem sa gasim calcu si in alte alimentele, dar laptele este unul dintre cele de baza, cu care oamenii s-au obisnuit. E cam dificil sa scoti din rulaj un aliment precum laptele de vaca doar pentru ca … s-ar putea sa fie cauza cancerului la san.
Eu sunt de parere ca ar fi nevoie de ceva mai multe teste pentru a se putea lansa o astfel de informatie in presa
Totusi, s-ar putea sa fie o problema specifica unei persoane, in sensul ca doar respectiva persoana are un “element” lipsa in organism care combinat cu consumul de lapte a dus la cancerul de sani.
Mi se pare mai valabila explicatia asta decat aceea ca laptele de vaca ar cauza cancer.
Toate marile descoperiri au fost vazut la inceput ca si nebunie – ca sa raspund comentariilor dinaintea mea…articolul puncteaza foarte clar si statistici, sunt exemple…doar cine nu vrea nu ia masauri