Iti place sa mai faci iesiri in weekend si nu stii exact unde sa mergi ? Iubesti sa mananci sau sa pescuiesti ? Ei bine, ai noroc. Pentru ca in Romania sunt o gramada de lacuri si balti care au peste. Multi oameni fac asta doar de distractie, doar pentru captura, nu neaparat sa mananci peste, iar in multe locatii trebuie sa platesti per kg daca vrei sa incingi pestele la un gratar sau sa faci o ciorba. Cum au ajuns insa sa fie atat de multe lacuri si balti pentru pescuit in Romania ? Ei bine, are un pic de a face si cu fondurile europene pentru acvacultura. Pentru ca din 2003 incoace, de cand am primit fonduri de la UE, acest tip de “afacere” a fost incurajata.
De ce a fost insa incurajata o astfel de afacere va intrebati ? Ei bine, in acea perioada, braconajul era la moda, iar populatiile de pesti de pe multe rauri de la noi erau in declin. Imi si aduc aminte de multe stiri din acea perioada, in special din Delta Dunarii, care anuntau ca populatia de sturioni era in declin si ca daca nu se iau masuri imediate, atunci aceasta specie va fi in pericol de disparitie. Din fericire, s-au luat masuri in acel moment, iar acum, in 2016, populatia de pesti din Romania e din nou la un nivel normal, iar in anumite locuri chiar sunt mai multi pesti decat trebuie. In acele zone se folosesc plase de pescuit profesionale pentru a mai reduce partial populatia de pesti din Romania.
Sunt insa putine astfel de zone la noi in Romania, unde e necesar sa reduci populatia, insa majoritatea zonelor au populatii sanatoase de peste. Motiv pentru care nu sunt atat de multe restrictii la pestii generali, cum e crapul. Evident ca la sturioni inca sunt doar anumite sezoane in care poti sa pescuiesti sturioni, iar femelele si puii trebui sa ii pui inapoi in apa pentru a se dezvolta / inmultii populatia.
Cred insa ca mai bine de 80 % din oamenii care merg la pescuit in Romania nu se gandesc la asta, merg doar pentru relaxare.
Voi ce loc favorit aveti pentru pescuit ? Nu cerem acum locul vostru specific si secret, doar zona in care mergeti.