Istoria ceasurilor: Longines – partea 1

ceas-longines

In ultimele luni am acumulat o adevarata pasiunea pentru ceasuri si pentru ceea ce reprezinta acestea, felul in care reusesc sa reprezinte un om intr-o societate. Ceasurile nu mai sunt de multa vreme doar un obiect simplu cu care sa poti spune timpul, putem spune ca au devenit chiar un accesoriu de moda, o bijuterie . O bijuterie care mai are si functia de ceas, printre altele.

Sunt o multime de producatori de ceasuri de exceptie in toata lumea, precum cei de la Cassio, Rolex, Tissot (care au un ceas destul de fain numit T-Sport T055, pe care il detin 🙂 ) , dar cu siguranta cei mai populari sunt elvetienii, cu ceasurile lor durabile si precise. Asa ca am decis sa aloc un articol in fiecare luna unui producator de ceasuri cu traditie. Nu le voi lua in ordine, ci depinde de ce producator va veni vorba in luna respectiva. Iar in aceasta luna, voi vorbi pe scurt despre istoria firmei producatoare de ceasuri Longines.

Longines este o firma fondata in 1832 de catre Auguste Agassiz in Saint-Imier. Acesta, alaturi de alti doi parteneri, incepe sa creeze si sa vinda ceasuri de buzunar similare cu cele produse de ceilalti producatori de ceasuri elvetieni.

In 1846 Agassiz devine liderul afacerii si datorita contactelor pe care le avea in Statele Unite, are un mare succes acolo. Sase ani mai tarziu, nepotul lui August Agassiz, Ernest Francillon, se alatura afacerii. Fiind un economist de meserie, preia in timp fraiele afacerii.

In 1867 este inaugurata fabrica Longines, localizata in Es Longines, in apropiere de Saint-Imier. In acelasi an produc si modelul 20A, model care va castiga si un premiu la expozitia universala de la Paris din 1867. E de mentionat ca fabrica a fost deschisa de acelasi Ernest Francillon.

Anii trec peste fabrica Longines, timp in care aceasta se industrializeaza, reusind sa produca ceasuri intr-un numar mai mare si mai eficient.

In 1889, acelasi Ernest Francillon ia masuri pentru a isi proteja afacerea, Longines devenind marca inregistrata. Zece ani mai tarziu, ceasurile Longines devin asociate cu explorarea, dupa ce printul Luigi Amedeo de Savoia, Ducele de Abruzzi, a luat un astfel de ceas in expeditia arctica. Un an mai tarziu, Longiness castiga Grand Prix-ul la Expozitia Universala de la Paris cu un ceas de buzunar denumit La Renommee.

In 1912 cei de la Longines introduc primul sistem de timing electromecanic, folosind fire care atunci cand sunt intrerupte opresc si pornesc cronometrul.

Urmatoarea perioada din istoria Longines este destul de interesanta, dar vom lasa asta pentru data viitoare. Urmeaza multe parteneriate si inventii noi pentru acest creator elvetian de ceasuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *