Apa de colonie, tradusa din francezul “Eau de Cologne” sau “cologne” este un tip de parfum original din Cologne, Germania. In Romania il stim ca si Koln.
Parfumul a fost pentru prima oara realizat de italianul Johann Maria Farina in 1709 iar de atunci a devenit un termen generic pentru parfumurile cu concentratii de 2-5 % uleiuri aromatice, depinzand foarte mult de tipurile de uleiuri esentiale extrase si care este ratia lor de amestec cu alcool si apa.
Cea mai faimoasa apa de colonie e Apa de Colonie 4711, numita dupa locatia in care a fost descoperita (Glockengasse nr. 4711), fiind dezvoltata de Wilhelm Mulhens din Cologne (de unde si numele substantei). Initial se credea ca aceasta substanta poate impiedica raspandirea ciumei bubonice (o boala inca de mare amploare la inceputul secolului al 18 lea), fiindca uleiurile care compuneau acest parfum tineau departe mustele si tantarii care transportau aceasta maladie. In plus, multe din aceste uleiuri sunt folosite si in samponurile pentru caini, substantele respective inlaturand paduchii si purecii care urca pe animalele de companie.
Apele de colonie contin o mixtura de uleiuri citrice precum uleiuri de lamaie, portocala, mandarine, clementine, lime, bergamot, grapefruit, portocale rosii si portocale amare, dar si uleiuri de neroli, lavanta, rozmarin, iasomnie, masline sau tutun.
In ziua de azi, apa de colonie e asociata cu parfumurile marketate in special catre barbati, desi sunt destule ape de colonie care sunt marketate catre femei. Conteaza foarte mult tipul de substanta aromatica folosita in creaza parfumului si concentratia. Daca e un parfum mai dulce, e deja o apa de toaleta, chiar daca concentratia e tot undeva la 2-5 %.
Asa ca atunci cand doriti sa cumparati un parfum pentru cineva, uitati-va la descriere si la eticheta pentru a putea alege produsul potrivit.