Alaptarea este unul din procesele naturale la orice mamifer, iar printre acestea includem si oamenii. Procesul de alaptare are un rol extrem de important in dezvoltarea sanatoasa a bebelusului, fiind necesara alaptarea acestuia pentru cel putin 6 luni, fiind un proces prin care mama si bebelusul devin din ce in ce mai apropiati, laptele matern ajutand copilul sa se dezvolte armonios in primele luni de viata.
Alaptarea insa poate provoca anumite neplaceri fizice in acea perioada. Vom lua pe rand cateva din situatile des intalnite in alaptare:
– mameloanele dureroase – apar in general in prima saptamana de alaptare a bebelusului, cu senzatii de ciupituri, mancarime sau arsuri la nivelul mameloanelor, simptome cauze in special de o pozitie incorecta a bebelusului la alaptat, o ingrijire neadecvata sau piele prea uscata sau prea umeda la nivelul mameloanelor. In general aceste dureri dispar dupa ce bebelusul de acomodeaza cu sanul. E recomandat sa va aerisiti sanul pentru cateva minute dupa alaptat pentru a nu se inflama la atingere cu hainele sau sutienul.
– mastita – e o complicatie de natura infectioasa care apare in urma alaptarii, cauzata in special de fluxul scazut de lapte, un mamelor care este crapat sau iritat, blocarea canalelor galactofere (cele prin care curgele laptele din mamelon), golirea incompleta a sanilor . De multe ori si folosirea unor dispozitive pentru alaptare pot favoriza aparitia infectilor, asa ca daca folosite de exemplu o pompa pentru extragerea laptelui din san, aveti grija sa spalati bine aparatul si sanul dupa folosire pentru a preveni vreo infectie. Daca insa s-a v-ati ales cu o astfel de afectiune, e recomandat sa meregeti la medic, acesta urmand sa va recomande diverse antibiotice pentru tratarea infectiei.
– durerile in alaptare – nu ne referim la durerea pe care o mama o resimte din cauza alaptarii propriu-zise, ci in prima perioada a alaptatului, cand apar dureri abdominale, acestea fiind cauzate din cauza ca procesul de alaptare determina aparitia contractilor uterine dupa nastere, acestea ajutand uterul sa revina la forma initiala de dinainte de nastere. Acestea dispar de obicei de la sine si sunt manifestari normale dupa nastere.
Vom reveni si cu o a doua parte a acestui articol, in care vom vorbi despre alte probleme care pot aparea in alaptare, precum angorjarea sanilor, ragadele, blocarea canalelor galactofore sau mameloanele ombilicate.