Trandafiri

Trandafirul are peste 200 de specii, fiind cunoscute aproximativ 20.000 de soiuri de trandafiri. Cel mai raspandit este Rosa canina, el crescand spontan in Romania, in timp ce trandafirii nobili, adica cei altoiti, au diferite caracteristici.

Trandafirii pot fi clasificati fie dupa modul lor de crestere, fie dupa modul de inflorire. Dupa modul de crestere se intalnesc: trandafirii mici, trandafirii cu trunchi si coroana (trunchi de 1,20-1,50 m, iar coroana are 4-6 ramuri), trandafiri urcatori (ramuri de 2-4 m), trandafirii pletosi (au coroana plangatoare). Dupa modul de altoire se disting trandafirii cu o singura inflorire pe parcursul unui an, precum si trandafirii cu petale parfumate.

Trandafirii trebuie plantati in locuri in care bate soarele, dar la adapost de vanturile puternice.

Inmultirea trandafirilor

Trandafirii se pot inmulti prin butasi sau prin altoire. Inmultirea prin butas se poate face doar la anumiti trandafiri, precum trandafirii poliantha. Operatia de butasire poate fi butasire in verde, atunci cand butasii se fac vara, sau butasire in uscat, atunci cand butasii se fac spre sfarsitul toamnei. Inmultirea prin altoire are avantajul ca poate fi folosita la orice soi de trandafiri, iar acest proces se face pe puieti de maces.

Plantarea trandafirilor

Trandafirii pot fi plantati in doua perioade ale anului, respectiv primavara intre lunile martie si aprilie si toamna intre lunile octombrie si noiembrie.

Inainte de plantarea propriu-zisa se scurteaza radacinile la 15-20 cm, iar cele subtiri la cativa cm si se pastreaza doar cateva ramuri (2-4), care sa aiba doar 4-5 muguri. Se prepara un amestec din pamant, balegar si apa, in care se introduc radacinile dupa fasonare. Groapa in care vor fi plantati trandafirii trebuie sa aiba in jur de 50 cm latime si tot atat adancime. In ea se face un musuroi de pamant unde se asaza radacinile astfel incat planta sa fie introdusa cu maxim 3 cm mai adanc de colet. Pentru acoperirea acestor radacini se amesteca pamant cu 2 kg de mranita. Dupa ce s-a terminat plantarea, se uda pamantul, apoi se ridica un musuroi la baza plantei.

Trandafirii pitici trebuie plantati la o distanta de 50 pana la 70 cm unul fata de altul, in timp ce trandafirii urcatori si cei cu trunchi inalt trebuie plantati la aproximativ 3 m distanta unul fata de celalalt. In cazul trandafirilor cultivati pentru petale se lasa 1,75 m intre randuri si 1 m intre plantele aceluiasi rand.

Ingrijirea trandafirilor

Una din principalele etape in ingrijirea trandafirilor pitici o reprezinta dezmusuroirea, ce are loc in primavara. In aceeasi perioada, se indeparteaza materialele cu care au fost protejati peste iarna trandafirii cu trunchi inalt.

Un alt proces important de ingrijire a trandafirilor reprezinta taierea lor, prin care sunt indepartate o parte din ramurile tufei, in timp ce cele ramase se scurteaza.

Udarea trandafirilor se face in momentul in care s-a uscat solul. Nu este indicat udatul zilnic deoarece excesul de apa dauneaza infloririi.

In ingrijirea trandafirilor trebuie avuta in vedere si lucrare pamantului. Acesta se praseste des vara, iar toamna sau primavara se sapa mai adanc, fara a vatama radacinile. De asemenea trebuie indepartati lastarii ce pornesc din portaltoi, precum si florile care se scutura.

Protejarea trandafirilor

Pentru a proteja trandafirii pe timp de iarna la cei pitici se face un musuroi de aproximativ 30 cm la baza tufei, iar la cei inalti fie se apleaca tulpinile la nivelul solului, facandu-se un musuroi care se acopere doar coroana, fie aceasta din urma se acopera cu paie sau hartie de sac.

trandafiri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *