Umbre si lumini pe stradute din oras

iluminat-exterior-2

Acum cateva luni am avut ocazia sa vizitez cateva orase din vestul Europei si sa admir frumusetile de acolo. Am fost placut surprins sa vad ca centrele acestor vechi orase inca isi pastreaza cladirile de exceptie si ca totul arata fantastic. Iar pe langa asta, multe stradute mici au reusit sa arate fenomental pe timpul noptii folosind un sistem de iluminat exterior conceput special, cu becuri puse deasupra usilor si cu lumina calda venind din stalpi de deasupra. Lumina acestora nu era deranjanta, ci era suficient de placuta incat sa te poti plimba si sa admiri locatia.

Amsterdamul mi-a placut cel mai tare la capitolul acesta. Au stiut sa profite de faptul ca au foarte multe strazi pe langa canale de apa si au luminat mai mult zonele de langa poduri, creand cumva o atmosfera extrem de placuta. In plus, stradutele inguste care erau iluminate cu becuri la usi creau cumva o atmosfera de siguranta, chiar daca era o strada pustie cu cladiri din secolele 16-18. Au reusit cumva sa imbine clasicul cu modernul si sa creeze o capitala europeana care e printre cele mai vizitate din lume. Cumva normal, tinand cont de frumusetea acesteia.

In Olanda n-am mai apucat sa vizitam alte orase, din lipsa de timp, dar prin comparatie, nemtii sunt ceva mai diferiti. Au foarte multe cladiri inalte, iar intre acestea lumina intra ceva mai putin, motiv pentru care au foarte multe becuri in fata cladirilor. Eram in Frankfurt la un moment dat, iar intre 4 cladiri la o intersectie de drumuri era destul de putina lumina, fiind pe inserat, cu luminile publice inca nepornite.

Am fost insa in locatii care aveau niste corpuri de iluminat de exceptie (in anumite hoteluri), dar despre asta voi vorbi intr-un alt articol, cand voi vorbi si despre cum sa mergi ieftin intr-un city-break in marile orase din Europa. E posibil, dar totul depinde de ce conditii vrei sa ai.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *