Ce lucrari mai avem de facut in livada de pomi ? iti prezentam o selectie de lucrari care iti vor fi de folos, daca sunt facute la timpul potrivit.
1. Eliminam si ardem toate ramurile care prezinta pericol de atac (fainare, foc bacterian sau daunatori), precum si lastarii. Se stie ca lastarii au nevoie sa creasca, sa se dezvolte, devin asadar reali consumatori de resurse importante dealtfel si pentru cresterea si dezvoltarea fructelor si cu cat lasam mai multi, cu atat vor consuma mai mult iar productia de fructe va scade semnificativ fata de normal. Deci se recomanda indepartarea lor.
2. Strangerea si arderea frunzisului de la baza solului, de sub pomi, deoarece au o incarcatura semnificativa de ciuperci patogene. Dupa ardere, se incorporeaza ramasitele in sol.
3. Daca in urma taierii pomilor am reusit sa provocam rani, cum deseori se intampla cu precadere la cei care nu practicam genul aceste de lucrari de prea mult timp, sa nu le trecem cu vederea dar nici sa nu disperam :). Ungem ranile cu mastic, cu ceara de albine sau cu vopsea de ulei si gata.
4. Sapam in jurul fiecarui pom si aram intre randuri. Daca este necesar, aplicam ingrasaminte organice.
5. Unii recomanda produse pentru combaterea rozatoarelor mici, altii apeleaza la metode naturale. Doresc sa completez aici urmatorul aspect, pe care l-am regasit in cartile de specialitate si anume faptul ca rozatoarele au o insusire importanta, deloc de ignorat din punctul meu de vedere: isi formeaza si isi pot transmite genetic rezistenta la substantele toxice. Rozatoarele se pot combate usor folosind ultrasunete, unde electromagnetice sau dusmani naturali.
Este indicat ca aceste metode sa le foloseasca in acelasi timp toti vecinii si daca se poate, chiar pe raza intregii localitati, pentru a evita neplacerea de a ne confrunta in mod repetat cu aceasta problema.