In Maramures traditiile si obiceiurile de Craciun se pastreaza cu sfintenie, mai ales la sate. Impartita in trei etape: perioada de pregatire, perioada de post si perioada de curatenie, sarbatoarea Craciunul este asteptata cu drag de toti maramuresenii, fie ca traiesc la sate sau la orase.
Colindatul este una dintre principalele activitati ale tinerilor maramureseni in ajunul Craciunului. Cei mai tineri dintre ei merg cu “steaua” sau “capra”, in timp ce altii aleg sa faca “jocul mosilor”, adica sa se deghizeze cu o masca facuta din blana de cornute, care se deosebeste de mastile din alte zone ale tarii prin faptul ca nu are coarne. Cei deghizati bat la usile oamenilor pentru a-i speria si a le ura apoi fericire si sanatate. Se spune ca originea acestui joc sunt chiar ceremoniile cu masti din noptile de priveghi, un ritual prin care erau cinstiti mortii.
Nici superstitiile nu lipsesc din Craciunul maramuresenilor. Astfel, oamenii de aici pun paie sub fata de masa pentru ca se spune ca aduc bunastare, nu se da cu matura in perioada acestei sarbatori, precum nu se spala rufe si nu se da nimic imprumut.
Pentru sarbatorile de iarna oamenii din Maramures se pregatesc din timp, iar femeile profita de acest moment pentru a scoate la iveala cele mai bune haine si a-si aranja casa cu cele mai frumoase tesaturi si lucruri.