Acidul Folic

Date importante despre acidul folic

Este o vitamina solubila in apa (hidrosolubila). Denumirea de acidul folic isi are originea in cuvantul latin folium (frunza), intrucat a fost prima data obtinut in laborator din frunze de spanac. Vitamina se distruge usor in procesul pregatirii alimenteleor, mari cantitati pierzandu-se in timpul prelucrarii si conservarii legumelor si macinarii graului.

Surse alimentare de acid folic: drojdia de bere, ficatul, frunzele zarzavaturilor

Functiile in organism ale acidului folic

Acidul folic si grupul de compusi inruditi, cunoscut sub denumirea generica de vitamina Bc, servesc drept coenzime in reactiile chimice implicate in biosinteaza proteinei si necesare pentru producere normala a celulelor rosii ale sangelui si pentru inmultirea celulelor. Deci aceasta vitamina este extrem de necesara organismului pentru producere celulelor noi: celulele pielii, celulele parului, celulele albe imune ale sangelui, celulele rosii ale sangelui etc. Dar acidul folic participa si la eliminarea grasimii depuse in ficat si la transformarea unui aminoacid in altul in vederea resintezei proteinelor organismului, intrucat aminoacizii sunt doar parti componenete ale altor struncturi.

Interactiunile acidului folic

  • Vitaminele din grupul B-complex. Intrucat organismul are nevoie de acidul folic pentru absorbirea altori componenti ai grupului B (indeosebi a vitaminei B5), insuficienta acidului folic poate provoca deficitul altor vitamine din acest grup.
  • Alcoolul. Daca faceti abuz de alcool, aveti nevoie de acid folic suplimentar, caci alcoolul reduce asimilarea acestei vitamine in intestin, iar ficatul, distrus de alcool, nu este nici el in stare sa utilizeze aceasta vitamina in procesele metabolice.
  • Administrarea contraceptivelor orale (pastile anticonceptionale) sporeste de asemenea necesitatea de acid folic in organism si poate provoca, dupa o anumita perioada de timp, insuficienta vitaminei. Combaterea acestui deficit poate deveni o necesitate vitala.
  • Suplimentarea cu acid folic a alimentatiei femeilor tinere care folosesc pastile anticonceptionale, poate reduce riscul aparitiei cancerului de col uterin. Intrucat multe femei intrerup administrarea contraceptivelor pentru a ramane gravide, deficitul acidului folic, provoacat de folosirea indelungata a pastilelor, poate fi important si din alt punct de vedere: conform unor cercetatori recente, administrarea acidului folic poate preveni defectele maduvei spinarii fatului, insa femeile in mod frecvent realizeaza ca sunt insarcinate doar dupa 6-8 saptamani de graviditate si de abia atunci incep administrarea vitaminelor. In lipsa asigurarii suplimentare cu acid folic, femeile pot suferi de insuficienta acestei vitamine in decursul primelor doua luni de dezvoltare a fatului. In prezent se fac cercetari pentru a determina cantitatile specifice necesare de acid folic in perioada sarcinii.
  • Insuficienta fie a vitaminei B12, fie a acidului folic, provoaca celasi tip de anemie, iar tratamentul prin substituirea unei vitamine cu alta corecteaza, de regula, aceasta anemie. Cel mai usor identificabil simptom al deficitului de vitamina B12 este caracterizata de producerea celulelor rosii mari hipocrome ale sangelui (anemie pernicioasa). Daca organismul nu primeste vitamina B12, rezultatul este starea de extenuare si tulburare psihica. Totusi, in cazul tratarii acestei anemii cu ajutorul acidului folic, simptomele deficitului vitaminei B12 pot ramane camuflate un timp destul de indelungat si pot provoca dereglari psihice ireversibile. Din aceasta cauza, daca administrati o doza de acid folic mai mare de 1 mg/zi, este necesar sa fiti siguri ca nu suferiti de carenta vitaminei B12, iar pentru aceasta medicul trebuie sa va verifice in permanenta nivelul de vitamina B12 in sange sau sa va injecteze vitamina B12 intramuscular, pentru a fi sigur de asimilarea ei.
  • Fenitoinul (dilatinul), utilizat pentru combaterea crizelor epileptice, concureaza in organism cu acidul folic la niveul asimilarii. Fiecare preparat are tendinta de a nu permite asimilarea celuilalt in intestin. Aceste doua substante concureaza si pentru patrunderea in celulelor creierului, fapt ce poate schimba masa critica de dilatin in aceste celule, adica masa de preparat necesara pentru obtinerea efectelor lui. Administrat in cantitati foarte mari , acidul folic poate provoca accese epileptice persoanelor din grupul de risc.

Mod de administrarea al acidului folic

Conform NAR, dozele zilnice ale vitaminei pentru maturi sunt de 200 mcg pentru barbati si 180 mcg pentru femei; pentru copii, in functie de greutate, sunt de la 25 pana la 75 mcg. Regula de calculare a dozelor, cofrom NAR, este 3 mcg de vitamina pentru fiecare kg al masei corpului. Sarcina si contraceptivele orale pot determina cresterea necesarului de acid folic pana la 400 mcg zilnic, iar unii cercetatori si clinicieni recomanda doze de la 500 pana la 1000 mcg zilnic.

Simptomele insuficientei de acid folic

Anemia, extenuarea, astenia, durerile de cap, sincopele, paloarea, limba rosie dureroasa, diareea, slabirea, irascibilitatea, pierderea treptata a memoriei, agresivitatea, paranoia

Simptomele supradozarii cu acid folic

Nu exista simptome confirmate ale surplusului acidului folic, nici macar in doze de sute de ori mai mari decat NAR (cu exceptia cazurilor amintite ale pacientilor care administreaza preparate antiepileptice). 60 % dintre persoanele participante la un experiment care includea 14 persoane normale, care consumau acid folic in cantitati de 15 mg zilnic, au inregistrat drept consecinte, dupa o luna, meteorismul, voma, anorexia, cosmaruri, indispozitia si irascibilitatea; conform opiniilor cercetatorilor, aceste simptome puteau fi provocate de dozele mari de acid folic.

Pe de alta parte este cunoscut faptul ca acidul folic se foloseste in cantitati de pana la 80 mg pentru combaterea aterosclerozei (solificarea arterelor), fara efecte toxice.

Securitatea utilizarii acidului folic

Suplimentele comercializate de vitamine nu pot contine mai mult de 400 mg de acid folic. Aceasta limita a fost stabilita nu din cauza toxicitatii acidului folic, ci pentru a impiedica supradozarea cu acid folic, care poate camufla simptomele anemiei perniicoase. Anemia pernicioasa se trateaza cu usurinta, dar in cazul in care nu este depistata la timp poate provoca distrugeri ireversibile ale sistemului nervos. Din aceasta cauza, daca consumati doze de acid folic mai mari decat cele recomandate, este necesar sa verificati periodic nivelul vitaminei B12 pentru a preveni deficitul ei.

1 thoughts on “Acidul Folic

  1. Pingback: Despre acidul folic | J Marius

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *