Dermatita seboreica consta in descuamarea pielii poate avea loc din diferite cauze. De obicei cand ea atinge partea acoperit cu par a capului (scalpul), sprancenele, pielea de dupa urechi, cutele din partile laterale ale picioarelor, ombilicul sau pielea din regiune sternului.
Dupa toate probabilitatile, predispozitia pentru aceasta boala este ereditara, dar ea poate fi provocata si de alimentatia incorecta, hormoni, infectie si stres. Seboreea apare mai intai ca un proces inflamator; in mod frecvent, pielea se dovedeste a fi infectata. Cauza principala a unei asemenea dermatite este reactie alergica la o ciuperca destul de raspandita, ptyrosporum ovale si prin urmare tratamentul trebuie sa se axeze pe preparatele antimicotice. Chetoconasolul este un medicament eficient in unele cazuri de seboree, insa nu este un panceu.
Deoarece aceasta afectiune a pielii consta in producerea inflamatiei si infectiei, este necesar sa se urmeze o dieta care sa atenueze inflamatia si sa mareasca rezistenta organismului la infectie.
Preparate recomandate in cazul dermatitei seboreice
- Vitamina c contribuie la ameliorarea starii bolnavilor datorita calitatilor sale antioxidante si faptului ca ea este responsabila de producerea eicosanoidelor “bune” in organismul nostru. Copilul in varsta de 2-3 poate administra vitamina C (acidul ascorbic) in doze de 100-250 mg/zi, sub forma de bomboane de mestecat; cei intre 4 si 6 ani pot consuma vitamina C in doze 500 mg pe zi, iar cei intre 7 si 10 ani poate lua deja 1g de vitamina C pe zi. Adultilor le este necesara o cantitate de 4-8 g de vitamina C zilnic, limitandu-se insa numai la nivelul tolerat de intestine.
- Acidul oleic, grasimea uleiului de masline, incetineste eliberarea histaminei care agraveaza pruritul in cazul dermatitei.
- Acidul linoleic si untura de peste atenueaza evolutia inflamatiei alergice a pielii, insotita de prurit, inrosire si cojirea pielii.
- In cazul dermatitelor alergice, tratamentul cu seleniu a dat diferite rezultate: pe unii i-a ajutat, pe alti nu; motivele pentru care s-au inregistrat rezultate diferite deocamdata sunt necunoscute. Nu se recomanda administrarea seleniului copiilor cu dermatita alergic. Inainte de a incepe orice tratament cu seleniu, este recomandat sa vorbiti cu medicul dumneavoastra.
- La imbunatatirea starii unor persoane care sufera de dermatita alergica contribuie zincul, care insa nu are efectul dorit asupra tuturor bolnavilor, din nou, din cauze necunoscute.
- Vitamina A poate trata cojirea pielii deshidratate la copii cu dermatita, dar doar in cantitati mici, pentru ca poate fi toxica in cantitati mai mari. Se poate inlocuit cu beta-caroten.
Preparate contraindicate in cazul dermatitei seboreice
- Concentratia cuprului in pielea si parul oamenilor care sufera de dermatita alergica poate fi mare. Nu se stie precis daca acest fapt se reflecta asupra agravarii starii pielii, dar se poate spune cu siguranta ca unor persoane le este benefica administrarea zincului, pentru ca zincul si cuprul interactioneaza astfel incat daca se asimileaza unul in cantitati prea mari, apare deficitul celuilalt. E posibil ca marirea concentratiei de cupru sa aiba loc din cauza asimilarii intense; consecinta acestui fapt este nivelul scazut al zincului. Cercetarile stiintifice care sa demonstreze aceste teorie nu sunt finaliate.
- Actiunea indelungata a unor anumiti factori care provoaca eruptia alergica va contribui, binenteles, la mentinerea acestei eruptii. Excludeti sau limitati cat se poate de mult actiunea tuturor produselor nocive, a polenului plantelor, animalelor domestice si prafului. Dar mai intai de toate prin intermediul testarii la alergeni, aflati care sunt produsele care va dauneaza.