Una dintre cele mai raspandite boli endocrine pe care le poate avea omul, diabetul zaharat este o boala caracterizata prin valori crescute ale concentratiei glucozei in sange care aduc dezechilibre in metabolism. Boala este caracterizata, datorita tulburarilor metabolice, prin complicatii care afecteaza ochii, rinichii, nervii si vasele de sange. In aceasta boala organismul nu produce suficienta insulina sau nu o produce suficient pentru a echilibra nivelul glucozei in sange.
In Romania sunt aproximativ 900 000 de persoane care sufera de diabet zaharat.
Organizatia mondiala a Sanatatii recunoaste trei tipuri de diabet zaharat: diabet zaharat de tip 1, diabet zaharat de tip 2 si diabet zaharat gestational (in sarcina). Vom vorbi despre primele doua tipuri de diabet zaharat cate putin.
Diabetul zaharat de tip 1
Diabetul zaharat tip 1 se caracterizează prin distrugerea celulelor beta pancreatice producătoare de insulină din insulele Langerhans din pancreas, fapt care conduce la un deficit de insulină. Acest tip de diabet zaharat apare mai des la copii si tineri si necesita intotdeauna tratament cu insulina, deoarece pancreasul nu o mai poate produce, fiind numit si diabet zaharat insulino-dependent.
Diabetul zaharat de tip 2
Diabetul zaharat tip 2 apare datorita rezistentei crescute la insulina a tesuturilor combinat cu scaderea secretiei de insulina. Lipsa de răspuns la insulină a țesuturilor se datorează cel mai probabil modificării receptorului pentru insulină de pe membrana celulară. Acest tip de diabet zaharat apare in mare parte la adultii de varsta mijlocie sau mai tarziu (40-50 de ani), mai cu seama la persoane supraponderale. In acest caz, organismul continua sa produca insulina, dar aceasta nu isi poate indeplini rolul in mod normal. Acest al doilea tip de diabet nu necesita de regula tratament cu insulina, fapt pentru care s-a si numit diabet zaharat non-insulino-dependent.
Cauze probabile ale diabetului zaharat
Cercetatorii care au studiat modul in care apare diabetul zaharat au gasit cateva posibile cauze ale aparitiei acestei boli:
– factori ereditari, genetici (diverse tulburari hormonale ca acromegalia, feocromocitomul, boala Cushing)
– In cazul diabetului zaharat de tip 1 se crede ca un virus infecteaza celulele beta, producatoare de insulina.
– consumul de lapte de vaca sau produse de lapte la sugarul mic
– abuzul alimentar de produse zaharoase
– obezitatea e si ea un factor, mai ales in cadrul diabetului zaharat de tip 2
Simptomele diabetului zaharat
– cresterea concentratiei de glucoza in sange
– glicozurie
– sete excesiva
– pierdere in greutate
– eliminarea unor mari cantitati de urina
– apetit crescut
Diabetul zaharat este tratat cu ajutorul injectilor cu insulina regulate (in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 1) si neregulate (in cadrul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2). Daca aceasta boala nu este tratata, se poate ajunge la complicatii precum cardiopatia ischemica, infarctul miocardic asimptomatic, accidentul vascular cerebral, ateroscleroza, retinopatia diabetica, nefropatia diabetica sau neuropatia diabetica.
In cazul in care doriti sa aflati daca aveti sau diabet zaharat, mergeti si faceti o simpla analiza la medic sau la un laborator medical pentru nivelul de glucoza din sange. S-ar putea sa va scuteasca de multe probleme.