Plantele medicinale sunt foarte cunoscute pentru proprietatile lor farmaceutice, fiind folosite atat in terapeutica umana, cat si in cea veterinara. Valoarea terapeutica se datoreaza relatiei dintre structura chimica a principiilor active si actiunea lor farmacodinamica. Mai mult, faptul ca o planta are mai multe proprietati farmacodinamice se explica prin compozitia chimica complexa pe care o poate avea.
Cultivarea plantelor medicinale
Daca va hotarati sa cultivati plante medicinale, atunci trebuie sa tineti cont de anumiti factori, dezvoltati in cele ce urmeaza.
Factori climatici
Pentru ca plantele sa poata creste trebuie sa se tina cont de temperatura, apa, lumina si sol. In general temeperatura trebuie sa fie intre 18 ºC si 25 ºC. La temperaturi moderate se produce biomasa vegetala, in tmp ce la temperaturi inalte se acumuleaza principii active, precum uleiurile esentiale. In aceea ce priveste apa, plantele medicinale au nevoie de o cantitate moderata de apa. Majoritatea plantelor medicinale sunt heliofile.
Solul
Cel mai bun sol pentru cresterea plantelor medicinale este cel cu reactie exprimata prin pH neutru. Pentru corectarea reactiei solului se pot folosi ingrasaminte sau amendamente.
Plantarea plantelor medicinale
In functie de caracteristicile unei plante alese precum desime, habitus, marimea semintelor etc. difera cantitatea de samanta folosita. Distanta intre randuri trebuie sa se raporteze la scopul culturii: productie de herba, de flori, de seminte. Plantarea rasadului trebuie sa se faca atunci cand afara este innorat, fie dimineata, fie seara.
Ingrijirea plantelor medicinale
In primul rand trebuie distrusa crusta la culturile care au fost infiintate toamna si trebuie indepartate buruienile. De asemenea se afaneaza solul intre randuri. Pentru plantele medicinale este important plivitul care se face uneori in acelasi timp cu raritul.
Dat fiind faptul ca nu este foarte indicat sa se foloseasca erbicide deoarece se pune problema absorbirii substantelor active in organele plantei, cel mai bine ar fi sa se planteze pe terenuri in care gradul de imburuienare este scazut sau sa se gaseasca metode de agricultura ecologica.
In ceea ce priveste udarea plantelor medicinale, aceasta trebuie sa se faca in special in zonele in care umiditatea este scazuta, precum si la plantele care au nevoie de multa apa, la acestea din urma realizandu-se in acelasi timp si fertilizarea.
5 plante medicinale folositoare
Daca vreti sa plantati in gradina plante medicinale, aveti o lista cu 5 plante care va pot fi utile:
– Aloe vera: planta poate fi folosita in cazul arsurilor, eczemelor, micsorarii inflamatiilor, avand o multime de alte intrebuintari.
– Galbenele – pot fi folosite foarte bine in cazul muscaturilor, intepaturilor, entorselor, inflamatiilor la ochi, ranilor sau chiar varicelor. In plus, consumarea acestei plante duce la tratarea infectiilor cronice si a febrei.
– Musetel – printre problemele tratate de aceasta planta se numara cele digestive, racelile, diareea, eczemele, problemele gastrointestinale, ranile mici, precum si durerile de dinti, de umar sau de urechi.
– Echinaceea – are foarte multe intrebuintari, fiind folosita in cazul umflaturilor, ranilor, alergiilor, muscaturilor de insecte, intepaturilor sau muscaturilor de sarpe.
– Menta – bogata in vitaminele A si C, mangan, menta poate reduce probleme precum sindromul intestinului iritat, durerile de stomac, febra, balonarea sau colonul spasmatic.