Tratamentul dietetic in obezitate

Tratamentul dietetic in obezitate urmareste negativitatea balantei energetice, prin scaderea aportului caloric, fara dezechilibre nutritionale. Pentru aceasta, se va stabilim de catre specialisti, o ratie zilnica hipoglucidica, hipolipidica si normo- sau hiperproteica. Ratia ca fi hipocalorica, ajungandu-se pana la 1000-1300 kcal/zi. Nu sunt recomandate regimurile de infometare, cu ratii sub 1000 kcal/ zi, decat in cazuri grave, asociate cu sedentarism, la indivizi echilibrati din punct de vedere emotional. Aceasta vor fi urmate, de preferinta, in conditii de spitalizare.

Ratia se calculeaza in functie de greutatea ideala, potrivit inaltimii si osaturii. Ea trebuie sa contina toate principiile alimentare, in proportii echilibrate, fiind cunoscut precis al tuturor alimentelor recomandate.

Ratia va cuprinde :

– 1-1,5 de proteine /kg corp/zi ;

– 40-50 g/zi lipide, provenite din grasimi vegetale polinesaturate (uleiuri) ;

– 120-140 g glucide/ zi frunizate de legume si fructe;

– necesarul vitaminic este asigurat prin acest tip de alimentatie ;

– este necesara o usoara reducere a aportului de sodiu, de aceea nu se recomanda adaugarea de sare de bucatarie in mancare ;

– aportul de substante minerale este asigurat ; el poate fi suplimentat prin aport extern de saruri de calciu, amgneziu, zinc ;

– se va evita ingestia de alcool, datorita aportului suplimentar de calorii ;

– se recomanda evitarea sau reglarea consumuli de cafea si/sau tutun.

Alimente interzise Alimente permise
Carne grasa de vita sau porc Carne slaba (pasare, vita)
Peste gras Peste slab,alb
Derivate din carne grasa (mezeluri) Sunca slaba (vita sau pasare)
Slanina, unt smantara Uleiuri vegetale, in cantitate redusa
Branzeturi grase/sarate Branza slaba, dulce sau sarata
Derivate din lapte gras Lapte degresat si derivate cu continut redus in grasimi
Oua prajite in grasime animala sau vegetala Oua fierte tari
Leguminoase uscate, fructe uscate, sau cu continut lipidic mare (alune, migdale) Zarzavaturi, legume, fructe fara continut glucidic important, condumate de preferat in stare proaspata
Fructe foarte dulci (banane, pepene) O cafea neindulcita, zilnic
Paine si produce fainoase Ceai de plante sau de fructe infuzat, neindulcit
Cartori, indiferent de modul de pregatire
Produse zaharoase
Alcool

Un obiectiv important al dietei, odata instruite, este combaterea senzatiei de foame, care este introdusa de hipoglicemie. In acest scop, este recomandata fragmentarea meselor la cinci pe zi, luate la intervalle de trei ore, ultima fiind cu 2-3 ore inainte de somnul de noapte.

obezitate

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *