Rambursarea de imprumuturi

money

Ma tot uitam in ultimele zile pe siteurile de stiri, iar stirea predominanta este cea legata de situatia actuala a Greciei, care a tot fost in negocieri in ultimele saptamani cu creditorii europeni si cu fondul monetar international, doua organizatii care au imprumutat o multime de bani grecilor in perioada in care nu aveau euro la indeamana. Iar acum acestia vor prima bucata a imprumutului inapoi, o bucata care vine evident cu o dobanda, iar Grecii nu pot face plata acestui imprumut pentru ca nu prea au bani.

Situatia e cumva similara si cu imprumuturile mai normale, pastrand cumva proportiile. Daca iei un imprumut mai mic, suma pe care trebuie sa o dai inapoi e evident mai mica, fiind cumva riscul mai mic ca acea suma sa nu fie restituita, in special in cazul imprumuturilor rapide fara garantii. Acest tip de imprumut e ceva pentru urgente, cand ai de imprumutat pana la 6000 de lei urgent si nu ai timp sa astepti dupa banca. De obicei e pentru ceva care nu asteapta nici o amanare si e nevoie rapida de o suma care nu este foarte mare, dar nici usor de obtinut in conditii normale de lucru.

Al doilea caz e cand suma de plata e similara cu cea pentru plata unui apartament, pentru persoanele normale. Imprumutul e pe termen mai lung, dobanda nu e exagerat de mare per rata, dar pe termen lung tot ajungi sa dai inapoi foarte multi bani, datorita dobanzilor si a altor taxe. Iar Grecia a imprumutat mult prea multi bani fara a avea un prospect de a ii da inapoi. In perioada cand totul a mers bine, Grecia a imprumutat cu dobanda redusa si nu a prea platit prea mult inapoi, iar acum cand toata lumea si-a dat seama ca Grecia nu are bani sa isi garanteze imprumuturile, costurile pentru racordarea unui nou imprumut au fost mai mari cu o dobanda evident mai mare. Iar acum Grecia a ajuns in incapacitate de plata, pentru ca nu si-a permis sa isi mai taie din cheltuieli pentru a isi reduce deficitiul.

Ce va urma pentru Grecia, ramane de vazut. Cert e ca un lucru e clar: nu imprumuta mai mult decat poti cara, vei ajunge in timp sa ai mai multe probleme decat iti doresti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *