Aspiratoare mai putin puternice incepand cu 2015

Acum cateva saptamani am auzit o stire conform careia aspiratoarele cu o putere mai mare de 1600 de W nu vor mai fi pe rafturi incepand cu luna octombrie a acestui an. Odata cu stirea respectiva, au venit si o gramada de reduceri pentru aspiratoarele care aveau o putere mai mare de 1600 W, aspiratoare care s-au dat ca paine calda.

Nu m-am aruncat la un astfel de aspirator pentru ca eu cred ca un aspirator bun trebuie sa fie un aspirator silentios si eficient in culegerea prafului si a resturilor de pe covor sau podea, dar si suficient de portabil pentru a nu tot trage cablul dupa tine.

Din pacate aspiratoarele cu baterii sunt inca extrem de scumpe iar bateriile nu rezista inca suficient de mult pentru a putea aspira de exemplu un apartament cu doua camere. Aspiratoarele clasice mai au si clasica problema a sacului, care trebuie schimbat. Iar cand il schimbi, inevitabil lasi si un pic de praf in urma.

Solutia la aspiratoarele clasice cu sac sunt aspiratoarele cu apa care atrag praful in lichid, fiind in acest fel mult mai usor de curatat si inlaturat. Nu ai nevoie decat de apa, nu e nevoie de saci extra. Evident ca aspiratoarele cu apa sunt ceva mai scumpe decat aspiratoarele clasice, dar iti usureaza enorm curatenia saptamanala si esti sigur ca praful nu mai evadeaza in casa in nici un fel.

Pana in 2017 ar trebui sa nu mai avem aspiratoare la vanzare care sa aiba o putere eficienta mai mare de 900 W. Aceasta masura vine in contextul in care consumul de energie in Uniunea Europeana este in continua crestere, iar Comisia Europeana incearca prin aceasta metoda sa oblige producatorii sa realizeze modele care sa produca mai putin zgomot, sa fie mai rezistente si sa consume cat mai putin. Un calcul simplu al Comisiei Europene a aratat ca daca in 2017 ar fi in casele cetatenilor doar aspiratoare cu o putere mai mica de 900 W, s-ar putea economsii pana la 25 % din energia electrica totala consumata intr-o casa.

Cat ne vor ajuta sa economisim, vom vedea in 2017, cand masura va fi impusa producatorilor.

aspirator

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *