Legenda lui Mos Nicolae

Prima zi din luna cadourilor, ziua de 6 decembrie este ziua Sfantului Nicolae, iar legenda lui Mos Nicolae reprezinta cea mai frumoasa poveste de sarbatori care-I inveseleste pe copii.

Nascut prin sudul Turciei de astazi, Sfantul Nicolae a crescut fara parintii sai, care au murit cand el era foarte mic, din cauza unei epidemii. Faptul ca a crescut fara parinti si averea pe care a mostenit-o de la acestia l-au determinat sa fie foarte bun cu oamenii din jurul lui, ajutandu-I pe cei saraci, bolnavi sau aflati in suferinta si oferindu-le protectie copiiilor. Ziua de 6 decembrie este de fapt ziua in care el a murit, fiind persecutat din cauza credintei lui, insa in aceste timpuri noi ii sarbatorim faptele de bunatate si credinta sa.

Una dintre faptele sale este legata de ajutorarea fiicelor unui om sarac. Din cauza faptului ca acesta era sarac si nu-si putea permite sa le ofere fetelor sale o zestre considerabila, care era necesara in acea perioada pentru ca fetele sa se poata casatoi, fetele erau sortite sa fie vandute ca slave. Omul, prin bunavointa lui Nicolae, a gasit in casa sa trei pungi cu galbeni care au aparut de nicaieri in papucii si sosetele ce se aflau in fata focului pentru a se usca, astfel incat toate cele 3 fete isi puteau gasi un sot. De la aceasta poveste a ramas obiceiul de a atarna ciorapei sau de a lasa o pereche de ghete in fata usii pentru a primi cadoul de Mos Nicolae.

Cu radaciri puternice si variante diferite in toate colturile lumii, legenda lui Mos Nicolae a ramas inca vie si este indragita mai ales de cei mici care asteapta in fiecare an venirea lui Mos Nicolae, care, spre deosebire de Mos Craciun, nu se arata niciodata.

mos nicolae ghetute si nuiele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *