Alimentatie si sport

Daca nu va preocupa cresterea volumului muscular, nu aveti nevoie de mai mult de 100 g de proteine pe zi, indiferent ce sport practicati. Consumand mai multe proteine (si mai ales proteine animale), n veti ajunge nici mai departe, nici mai repede. Dimpotriva, va asumati riscul de a pierde calciu, zinc, potasiu si magneziu, printr-un consum excesiv de fosfor (continut de carne). In plus, corpul transforma in grasimi proteinele in exces.

Lucrul de care aveti nevoie este “carburantul”, adica glucidele. Exista doua feluri de glucide: glucide simple (cu utilizare rapida: zahar, miere, bomboane) si glucide complexe (cu utilizare lenta: paine, orez, cartofi, paste, cereale, legume).

Ideal ar fi ca regimul dumneavoastra sa dea partea leului glucidelor complexe. Glucidele complexe favorizeaza combustia grasimilor din corp si reprezinta alimentele performantei.

Dimpotriva, glucidele simple ii creeaza neajunsuri sportivului: ele cresc nivelul de trigliceride (grasimi) din sanga si maresc riscul cariilor. Iata un exemplu de regim alimentar recomandat pentru sportivii de nivel inalt:

– glucidele cu utilizare lenta (amidonuri): 60-80 %

– glucidele cu utilizare rapida (zaharuri): 5-10 %

– proteine (de origine animala si vegetala): 10-15 %

– lipide (de origine animala si vegetala): 5-20 %

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *