Diabetul de tip 1

insulina

Diabetul de tip 1, numit si diabetul zaharat, este o afectiune in care organismul, in speta pancreasul, nu reuseste sa produca suficient de multa insulina (unul din hormonii eliberati de pancreas), hormonul care regleaza cantitatea de glucoza prezenta in sange. Este o boala care afecteaza 10 % din bolnavii de diabet si este prezenta in general de la copii pana la persoane cu varsta pana in 30 de ani. Cei care sunt bolnavi de diabetul de tip 1 au nevoie constant de rezerve de insulina.

Principalele simptome ale diabetului de tip 1 sunt urmatoarele:

– poliurie : urinare frecventa datorata de cresterea nivelului de glucoza din sange. Rinchii, pentru a compensa cu cantitatea mare de glucoza din sange, trag mai multa apa din organism, dand un alt simptom…

– polidipsie: este senzatia de sete intensa si dezhidratare, bolnavii putand consuma si 3-6 litri de apa pe zi

– foame permanenta urmata de scadere in greutate: tinand cont ca organismul nu poate procesa glucoza fara ajutorul insulinei, acesta incepe sa consume rezervele de grasimi ale organismului

Printre alte tulburari care pot aparea sunt somnolenta, greata si reducerea rezistentei la efort.

Tratamentul diabetului de tip 1 presupune schimbarea stilului de viata al unui om, incepand cu schimbarea regimului alimentar. Important in diabet este un stil de viata cat mai sanatos, cu un raport redus de glucide si grasimi. Glucidele pot cauza diverse complicatii, dupa cum am discutat mai sus, iar pentru a reduce din simptome pot fi necesare zone mai mari de insulina. Oricum, administrarea de insulina in fiecare zi este necesara pentru a avea o viata linistita, dar cu un control strict al alimentatiei, dozele pot fi tot mai mici.

In aceasta boala exista si tendinta de crestere a colesterolului sanguin, fiind necesara o limitare a aportului de grasimi saturate.

Dar foarte pe scurt, pentru bolnavii cu diabetul de tip 1 este necesara monitorizarea constanta a bolii, injectii zilnice cu insulina, mentinerea unei diete sanatoase pentru mentinerea un glicemii normale, program regulat de exercitii fizice pentru mentinerea unei greutati constante, renuntarea la fumat, in cazul in care pacientul este fumator, renuntarea la alcool. Pe langa acestea, mai sunt si suplimente si medicamente care pot ameliora starea pacientului in cazul in care exista vreun stadiu de hipo sau hiperglicemie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *