Metodele de contraceptie sunt foarte importante pentru cuplurile care sunt active din punct de vedere sexual, dar care inca nu doresc sa aiba un copil. Cercetatorii sunt inca in cautarea unei metode de contraceptie sigura cat mai ieftina si intr-un procent de 100% sigura impotriva sarcinilor. Printre cele mai importante metode de contraceptii se enumera:
-
Prezervativul – cea mai cunoscuta metoda de contraceptie care te protejeaza si impotriva bolilor cu transmitere sexuala.
-
Contraceptia permanenta – prin aceasta metoda contraceptiva se realizeaza o legatura chirurgicala a trompelor uterine care poate oferi o protectie permanenta si sigura impotriva sarcinilor nedorite. Totusi, aceasta metoda este folosita doar in cazul in care cuplurile nu mai vor un copil niciodata.
-
Spermicidele – se introduc complet in vagin astfel incat sa acopere intreg colul uterin.
-
Diafragma – se acopera cervixul femeii cu o membrana elastica.
-
Pilulele anticonceptionale – reprezinta de asemenea o metoda contraceptiva eficienta si cunoscuta de numeroase persoane de sex feminin.
-
Steriletul – metoda de contraceptie care blocheaza trompele uterine.
Steriletul este o metoda de contraceptie, iar spre deosebire de alte metode de contraceptie, sterilet are un pret redus in timp, pentru ca acesta se poate tine intre 5 si 10 ani, in functie de morfologia fiecarei persoane.
Metoda de investigare numita dublu test in sarcina se realizeaza prin doua metode: examen ecografic si examen al sangelui, fiind folosita la monitorizarea malformatilor care ar putea aparea pe parcursul sarcinii, dar si la urmarirea starii de sanatate a fatului. Folosind aceasta metoda, medicii pot ajuta la prevenirea si oprirea dezvoltarii unor malformatii care pot dauna fatului (sindromul down, trisomie 18, malformatii ale inimii).
Ecografiile de morfologie fetala sunt o parte importanta a investigatiilor prenatale, acestea fiind o metoda foarte simpla care nu emite radiatii si utilizeaza ultrasunete pentru explorarea corpului uman si a fatului. Totodata, acest tip de ecografie de morfologie fetala ajuta la urmarirea evolutiei sarcinii si la aprecierea starii de sanatate a copilului in perioada de dezvoltare intrauterina. In plus, ecografiile de morfologie fetala pot observa miscarea fatului, evolutia cardiaca a sa, dezvoltarea organelor pe intreg parcursul sarcinii sau diferite probleme in cazul in care acestea vor aparea.