Pleci la drum ? Cateva sfaturi ca sa nu ramai pe drum in martie

Chiar daca e aproape finalul lunii martie si zilele par din ce in ce mai calduroase, nu va lasati inselati de ceea ce vedeti afara. Temperaturile reduse pot aparea oricand si mai ales oriunde, mai ales daca va deplasati cu masina. Asa ca am zis sa va dam cateva sfaturi daca plecati la drum prin tara la final de martie. Fie ca e 2017 sau 2021. Nu putem daca predictii mai mult de atat, nu stim exact cum va fi cu incalzirea globala si mna, nu vrem sa dam sfaturi pana nu avem toate datele..

… revenind, iata aici cateva sfaturi daca vreti sa pleci la un drum lung la final de luna martie.

  1. Verificati masina inainte sa plecati. Asta inseamna: anvelope, frane, ulei. Ce puteti rezolva voi, sa fiti siguri ca nu aveti probleme cat timp sunteti la drum. Daca anvelopele sunt prea sterse, cautati sa le inlocuiti cu niste anvelope ceva mai ok, mai ales daca aveti un drum lung de facut. E posibil sa prindeti zapada si gheata chiar si la final de luna martie. Chiar weekendul trecut a nins in Poiana Brasov si Transalpina, la fel si in Transilvania, la Sibiu, Medias si Fagaras. Nu stiti cand dati de zapada pe drumurile noastre, mai ales ca relieful difera drastic chiar si la 100 km de un oras mare de campie. Daca le aveti toate aceste lucruri in ordine, urmeaza pasul 2.
  2. Sa aveti mereu un schimb de haine mai groase la voi. Chiar daca afara sunt 20 de grade in…. Oradea, sa zicem, oricand puteti sa treceti peste muntii Apuseni daca mergeti catre Deva, iar acolo temperaturile sunt mai reduse. Chiar daca nu opriti acolo, e de preferat sa aveti haine la voi pentru orice situatie neasteptata. Un hanorac ceva mai gros, poate si ceva cizme de primavara in cazul in care se face foarte rece si pe jos e alunecos. Poate si o caciula si niste manusi. Personal, nu le-as scoate din masina pana la finalul lui Aprilie, mai ales daca stii ca treci prin zona de munte.
  3. Ai mereu o rezerva de combustibil la dispozitie – nu se stie cand ramai cu probleme intr-o zona si nu ai foarte multa motorina / benzina. O rezerva mica de 5 L de combustibil e bine sa fie mereu la dispozitie, in caz de.
  4. La fel, ar fi bine ca inainte sa pleci la drum, sa iti cumperi ceva de mancare de baut, mai ales daca ai un drum lung. Pe langa faptul ca e util sa mai mananci din cand in cand, daca e sa te opresti la vreo benzinarie pe drum, costurile cu alimentele sigur ar fi mai mari. Bine, in Romania sunt o multime de hanuri pe langa drumuri unde gasesti mancare buna si relativ ieftina, dar daca nu poti face pauza, e bine sa ai ceva la indemana
  5. Pe drum, opriti odata la 200 km pentru o pauza. Nu de alta, dar majoritatea dintre noi nu suntem soferi de cursa lunga si la un moment dat, chiar daca suntem odihniti, ne ia molesala sau plictiseala la drum lung. O pauza de 10 minute odata la 2-3 ore ajuta.

De asemenea, e mai ok daca mergeti la drum cu cineva, mai aveti cu cine vorbi si sa va tineti ocupati. Iar daca mergeti singuri….sincer, sunt curios, ce faceti ca sa va mentineti atenti la drum ? Muzica data tare ? Un podcast care sa va mentina focusati, ascultati motorul si iti dati talpa ? Sunt curios care e metoda voastra sa va mentineti concentrati la un drum mai lung.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *