Un ghid care se adreseaza in special barbatilor….. dar si femeilor care vor sa stie cum se calca in mod corespunzator camasile, sacoul si alte haine. Nu e un proces dificil, dar e un proces care dureaza mai mult decat rabdarea pe care o au unii oameni. Asa ca mai jos, un ghid simplu pentru cei care vor sa stie cum sa isi calce mai usor camasile in viitor.
In prima faza, separati hainele in functie de material. Multe din materiale trebuie calcate la temperaturi diferite, dar si in moduri diferite. De exemplu, materialele sintetice si cele care au striatii trebuie calcate pe dos, cu ajutorul unei carpe umede si cu fierul de calcat setat la o temperatura redusa. Acelasi tratament la calcare trebuie aplicat si la catifea pentru a nu o turti.
Mai jos va oferim mai multe sfaturi legate de calcarea hainelor.
In primul rand aveti nevoie de o masa de calcat optima pentru hainele pe care le aveti. Majoritatea meselor de calcat sunt simple si deloc scumpe, dar e bine sa aveti grija ca masa de calcat sa fie stabila. Evident, aveti nevoie si de un fier de calcat, iar daca sunteti o persoana ca mine, va recomand un fier de calcat fara fir, usor de folosit si fara sa va mai incurcati cu cablul acela enervant sau sa va treziti brusc ca nu mai merge pentru ca firul de curent s-a taiat. Aparatul fara fir se incarca si este suficient pentru calcarea catorva haine.
Daca nu ai nici o masa de calcat si nici fier de calcat, poti sa te uiti direct dupa o statie de calcat. Aceasta este in esenta un set cu tot ce ai nevoie pentru a calca haine usor si fara stres.
Si acum, pentru ca am trecut de partea de materiale necesare pentru calcarea hainelor, cateva sfaturi utile de calcare in functie de imbracaminte:
– Hainele din satin au nevoie de un tratament aparte, fiind recomandat sa treceti un burete imbibat in otet pe dosul hainei din satin, pentru a pastra stralucirea
– Hainele din matase trebuie umezite usor inainte de a fi calcate si e necesar sa le calcati pe dos, fiind de preferat sa nu folositi un fier cu abur sau sa pulverizati apa pe cute.
– Dantela necesita o procedura mai speciala, fiind recomandat inainte de a o calca sa o umeziti intr-un amestec de apa cu putin zahar, pentru a pastra forma intacta si dupa calcare
– Hainele de in trebuie si ele umezite inainte de calcare, iar introducerea unei cantitati mici de amidon in apa de umezire poate usura calcarea
– Hainele de lana trebuie sa le calcati cu un fier nu foarte incins si neaparat cu o carpa umeda deasupra pentru ca fierul lasa urme lucioase pe lana.
– Hainele de velur sau din material reiat nu se calca niciodata, ci doar se netezesc inainte de a fi puse la uscat.
Iar la final, cateva sfaturi legate de calcarea unor camasi:
– incepeti sa calcati camasa inainte sa fie uscata complet
– incepeti de la guler si continuati de manecile si pieptul, iar apoi la final ocupati-va de spate
– aranjati cutele de pe spate cu degetul umezit si mergeti dupa forma pe care ati lasat-o.
– nu impaturiti imediat camasa dupa ce ati calcat-o, lasati-o pe un umeras sa se usuce.
Sper ca v-au fost de folos aceste sfaturi si ca in viitor sa puteti calca mai cu spor camasile si hainele dumneavoastra.
Pingback: Cum se calca hainele, in mod corespunzator | Yes Bucuresti