Cu totii iubim o paine ca la bunica acasa, abia scoasa din cuptorul cu lemne, calda, cu un gust exceptional. Poate multi dintre noi nu mai beneficiem de aceasta ocazie sau macar de timpul necesar pentru a lua aluatul si a il pune la cuptor. Multi nici nu avem idee cum se face o paine buna de casa. Ei bine, lucrurile s-au simplificat in secolul XXI odata cu aparatia aparatelor de facut paine acasa pe care doar le programezi si iti fac o paine delicioasa in mai putin de o ora.
Multi prefera inca metoda clasica de a lasa painea la cuptor sau, in cazuri exceptionale, chiar isi construiesc un cuptor cu vatra pentru o paine cu un gust autentic. Desigur, tehnologia ajuta si ea in procesul de facere al painii, fie ca folosesti un mixer cu bol sau un robot de bucatarie. Important e sa faci un aluat bun si sa il adaugi la cuptor. Motiv pentru care expun aici 2 retete pentru o paine de casa.
Paine de casa – varianta simpla
600 g faina, 4 linguri ulei, o lingura sare, 1/2 lingura de zahar, un plic de drojdie uscata (se poate si mai putin, in functie de cat de mult vreti sa creasca) si 300 ml de apa
Drojdia se pune intr-o cana cu apa usor incalzita si se lasa 5 minute. Faina se pune intr-un castron, se adauga o lingura de sare, 1/2 lingura de zahar si cele 4 linguri de ulei, urmand ca la final sa adaugam amestecul cu drojdie. Se framanta pana la omogenizare (adica pana cand aluatul se ia usor de pe vas).
Dupa care se lasa la crescut, se ia o tava din cuptor si se unge cu ulei si apoi cu faina si se pune aluatul in forme la cuptor. In general in aproximativ o ora paine este coapta si poate fi scoasa din cuptor. Lasati-o 15 minute sa se raceasca, chiar daca aveti o pofta nebuna de paine.
Paine de casa cu seminte
Asta este cea de-a doua varianta de paine pe care de altfel o si recomand, pentru ca are un gust aparte. Am folosit un robot de bucatarie Phillips pentru prepararea aluatului, pentru ca sincer nu aveam chef sa am mainile lipicioase.
Ingredientele sunt cam aceleasi: 500 g faina, 3 linguri de ulei, o lingura de sare, drojdie uscata si 250 de ml de apa + seminte (eu personal am incercat cu seminte de floarea soarelui, in si susan).
Amestecati ingredientele exact ca si in reteta de paine de casa simpla + adaugati o cantitate (la discretie) de seminte. Dupa ce asezati in tava recomand sa puneti pe deasupra seminte, pentru ca mirosul cu care va iesi painea din tava va fi unul excelent.
Pana atunci, spor la copt de paine si pofta buna!