Fructele citrice apartin genului citris din familia rutaceae, subfamilia Aurantiaceae. Ele se caracterizeaza prin aspect exterior placut, prin calitati gustative si aromatice excelente. Sunt mult appreciate pentru valoarea lor nutrititva si continutul bogat in vitamine, in special vitamina C. Trebuie mentionata importanta lor curativa, indeosebi a lamailor, fiind recomandate de medici in numeroase boli pe tot glboul. O incontestabila valoare o au fructele citrice in tratamentele si ingrijirile cosmetice, fiind folosite pe scara larga in diverse preparate pentru ingrijirea tenului, a parului si a mainilor. Cele mai utilizate fructe citrice in cosmetica sunt: lamaia (citrus limonium), portocala (citrus aurantium risso), mandarina (citrus nobilis) si grapefruitul (citrus grandis).
Compozitia chimica a fructelor citrice este caracterizata printr-un continut bogat de glucide (4-13 %), acizi organici (acidul citric) si vitamina C. Continutul min vitamina C al fructelor citrice este foarte mare in comparatie cu alte fructe (42-47%). Grapefruitul contine si glucozide care impreuna cu glucidele si cu acizii organici determina gustul acru-amarui al fructului si ii da epiderma. In coaja fructelor citrice se gasesc uleiuri eterice (citral, geraniol, linalool etc.) in cantitati importante, care dau citricelor un miros foarte placut. Uleiurile eterice se gasesc in pungile lizigene din coaja fructului.
Sucurile citricelor in general, prin actiunea lor astringenta, strang porii dilatati, catifeleaza pielea aspra si predispusa la descuamare, fac pielea seboreica sa devina mata si transparenta, decoloreaza pistruii si laguno (firicelele de par de pe fata). Ele au pentru piele proprietati stimulatoare, revitalizante, tonifiante, hranitoare. Pentru tenurile grase se foloseste mult zeama de lamiae, care este cel mai pur dintre astringente. Ea albeste, tonifica si da luminozitate epidermei, fiind in plus un bun antiseptic. In cazul tenurilor semigrase si sensibile, este indicat a se folosi zeama de lamiae si portocala (aceasta din urma fiind mai putin astringenta), amestecate in parti egale. De asemenea, se recomanda zeama de lamiae in parti egale cu lapte dulce proaspat.
Se prescrie pentru tenurile uscate, ofilite si lipsite de suplete zeama de portocala, mandarina sau grapefruit, datorita valorii nutritive si invioratoare a acestor citrice.
De asemenea pentru toate tipurile de ten este indicat a se folosi zeama de portocala ca atare, cu care se lotioneaza obrazul seara, dup ace a fost curatat in prealabil de impuritati. Dupa lotionare, se lasa sa se usuce sucul de portocala pe fata, apoi se aplica o crema hranitoare.