Functiile si structura pielii

Pielea este unul dintre organele corpului uman, cu structura si fiziologie proprie. Ea apara tesuturile si organele interne de actiunea mediului extern. Pielea se compune din 3 straturi: epiderma, derma si tesutul celular adipos subcutanat. Epiderma este primul strat al pielii, aflat la exterior, care vine in contact cu mediu extern. Ea se compune din celule netede care, in permanenta, se exfoliaza. In timpul exfolierii pielii, concomitent cu vechile celule cornoase de la suprafata ei, se indeparteaza praf, impuritati si alte componente care contin flora microbiana. Tot in epiderma exista si pigment, de a carui cantitate depinde culoarea pielii.

Derma, sau piele propriu-zisa, este situata sub epiderma, formand un strat mai gros. Ea contine o mare cantitate de fibre elastice si colagene care ii confera consistenta, iar pielii – o anumita elasticitate. In interiorul dermei se gasesc vase sangvine si nervi care asigura hranirea stratului superior.

Fibrele elastice nu sunt dispuse haotic, ci in anumite directii. Derma contine o substantiala cantitate de apa care asigura elasticitate si un aspect neted suprafetei pielii. In grosimea dermei se afla glandele sudoripare, sebacee si radacinile parului. Cu ajutorul unui canal, glanda sudoripara scoate sudoarea la suprafata pielii, prin pori. Eliminarea sudorii se produce pe seama reducerii fibrelor musculare care inconjoara glanda. Sudoarea umidifica suprafata pielii, iar reactia sa este acida. Aspectl exterior al glandei sebacee aminteste de imaginea unui saculet plin cu grasime. Canalele glandelor sudoripare se deschid in alte canale destinate eliminarii prin piele. In 24 de ore, in conditii normale, toate glandele sebacee secreta, pentru lubrifierea pielii si a parului, aproximativ 3 grame de grasime. Sebumul iesit la suprafata pielii, impreuna cu sudoarea, va forma o pelicula acida care a primit denumirea de invelis acid. Acesta creaza o bariera in calea microbilor patogeni, care pot trai se se pot inmulti numai in mediu slab alcalin.

Dupa aproximativ 6 zile de la eliminarea sa la suprafata pielii, grasimea incepe sa se descompuna si sa produca iritatii. In urma indepartarii impuritatilor cu apa si sapun, pielea are nevoie de 3-4 ore pentru a isi reface aciditatea.

Tesutul celular subcutanat este cel de al treilea strat al pielii, situat sub derma. El se compune din tesuturi conjunctive, de consistenta relativ moale, care inconjoara celulele si fibrele. Acestea, nefiind compacte si avand o structura lejera, dau posibilitatea pielii sa treaca deasupra celorlalte tesuturi.

Piele este un organ complex, care indeplineste functii de importanta vitala. Una dintre acestea este cea de aparare a organelor interne de actiuni nocive din mediul inconjurator: contuzii, fisurari, presiuni, actiune radioactiva. Piele indeplineste si functia de purificare, completand-o pe accea a rinichilor, intrucat prin intermediul ei se elimina din organism ureea si amoniacul.

Un rol deosebit ii revine functiei respiratorii. Pielea elimina bioxid de carbon si absoarbe oxigen, realizandu-se astfel respiratia orgnismului prin piele, ceea ce inseamna 20 % din totalitatea schimbului de gaze.

Pielea are proprietati bactericide si protejeaza organismul de patrunderea microbilor. Important este si rolul de receptor al pielii. Datorita prezentei unei multitudini de terminatii nervoase sensibile, organismul primeste  informatii despre schimbarile care au loc in mediul inconjurator: scaderea sau cresterea temperaturii, aparitia unor substante chimice iritante etc. Pigmentul, acea substanta care coloreaza pielea, impiedica actiunea nociva a razelor solare, iar bronzul o protejeaza de o actiune amplicata a acestora.

Pielea este un organ de reglare a temperaturii, 80 % din procesul de furnizare a caldurii se realizeaza prin piele, respectiv prin termoconductibilitate si evaporarea sudorii. Pielea regleaza schimbul de caldura intre organism si mediul extern.

O mare importanta pentru cosmetica o are capacitatea pielii de a absorbi si transmite diverse substante in sange. Piele poate absorbi numai substante solubile in apa sau dispersate in grasimi. In urma examinarii pielii, se trag concluzii privind starea si tipul acesteia.

piele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *