Ce fel de piele aveti ?
Un raspuns corect la aceasta intrebare este extrem de important deoarece, fara un diagnostic, este dificil de stabilit care metoda de ingrijire a pielii este cea mai potrivita. Sfatul cel mai bun vi-l va da specialistul. El va stabili, cu exactitate, tipul pielii dumneavoastra si va va recomanda preparatele cosmetice potrivite.
Vom analiza separat caracteristicile fiecarui tip de piele.
Continut
Pielea normala
Pielea normala se compune din 60 % apa, 30 % albumine si 10 % grasimi. Reactia suprafetei pielii (pH) este acida. Cel mai frecvent, pielea noramal se intalneste la tineri si, practic, la oamenii cu pori putin vizibili. Ea este mata, elastica, neteda, fara riduri si puncte negre, cu pori putin vizibili. Pielea normala are un metabolism hidro-adipos echilibrat si nu necesita o hranire deosebita. O asemenea piele suporta bine spalarea cu apa, precum si conditii meteorologice nefavorabile: ger, vant, arsita.
Pielea uscata
Pielea uscata este fina, ofilita, palida. Pe ea se vad riduri mici, adesea suporta greu spalarea cu apa si conditiile meteorologice nefavorabile. De regula, la niveul pielii uscate este perturbat metabolismul hidro-adipos, iar functia glandelor sebacee si sudoripare este diminuata. Reactia chimica la suprafata pielii, cel mai frecvent, este doar usor acida.
Pielea grasa
Cel mai adesea se intalneste la tineri, in perioada de maturizare sexuala, precum si la persoanele supraponderale. Dereglarea functiei glandelor sebacee determina schimbarea neplacuta a aspectului exterior al pielii. Acesta se ingroasa, are porii deschisi, luceste, iar ca aspect, aminteste de coaja unei lamai. Suprafata pielii grase are reactie alcalina. Schimbare reactiei chimice a invelisului hidro-adipos spre alcalinitate duce la pierderea proprietatilor de protectie. Ca urmare, in piele, incep sa patrunda microbi care genereaza procese inflamatorii.
Pielea mixta
Este pielea care imbina caracteristicile celorlalte tipuri de piele intr-unul singur. De exemplu: piele uscata pe fruncte si obraji, piele grasa – pe aripile nasului si barbie.
Asadar, pielea este organul cel mai complex care reuneste, in sine, creatie si protectie, frumusete si sanatate. Astfel, peielea este strans legata de toate organele si de organism in ansamblu. De noi depinde cum va arata ea.