Odata cu venirea toamnei, e timpul sa punem legumele si fructele in borcane si sa le pregatim pentru iarna. Si da, ma refer la comporturi si muraturi. In special muraturi, care merg foarte bine cu mancarurile grele pe baza de carne pe care le vom consuma in aceasta perioada.
Si chiar daca muraturile sunt principalele lucruri pe care le astept in aceasta iarna, o sa incep totusi cu compoturile, pentru ca sunt mai usor de explicat si sunt mai putine fructe de pus in aceasta perioada. Pentru ca nu au ramas foarte multe fructe de pus la borcan la inceputul lui Octombrie, poate doar cateva piersici mai tarzii si gutuile. Gutuile imi plac mie destul de mult, iar atunci cand sunt fierte la borcan se mentin foarte bine si au un gust bun peste iarna, comparativ cu compoturile similare de mere sau de pere, care se inmoaie destul de tare. La piersici aveti grija sa aveti doar exemplare bune, ca altfel risca sa vi se ingroase compotul. Grija acum ca sa nu aruncati pe viitor.
Iar despre muraturi sunt multe lucruri de zis. In primul rand, butoiul de 50 de litri plin de muraturi nu va lipsi nici in acest an de la noi din camara. Noi il umplem in general cu varza, sfecla, conopida, castraveti si gogonele, poate si cateva lubenite mici care raman dupa recolta. Avem o placere pentru moarea de varza si sarmale, asa ca va puteti imagina ca inca un butoi de 50 de litri e rezervat pentru asa ceva.
Mai punem separat in lunile de vara o gramada de borcane de castraveti in otet, ca sa avem de rezerva. Iar acum ca s-au copt si ardeii, punem ceva ardei si la punga si la borcan, ca sa ii putem face usor iarna cu otet. Nu stiu cum sunteti voi, dar ador sa mananc un ciolan cu fasole si cu ardei copti in otet pe langa.
Iar daca voi nu aveti parte de asa ceva si e greu sa tineti muraturile pe balcon, aveti magazine (online si offline) cu produse de bacanie in care veti gasi cam tot ce va doriti. In secolul XXI, chiar si muraturile sunt la un click distanta.