Pizza este incepand cu acest an una dintre cele mai consumate mancaruri din Romania, in special pentru gustul si ingredientele folosite si pentru ca este satioasa. Daca mai punem la socoteala ca o pizza la o dimensiune medie pentru doua persoane costa undeva la 25 de lei, e clar de ce romanii prefera sa comande pizza decat sa se apuce ei sa piarda timp cu mancarea.
Totusi, daca vrei sa iti faci o pizza specifica si ai putin timp la dispozitie, poti incerca sa o faci cu ajutorul unui malaxor pentru aluat de pizza, care iti face un aluat consistent si numai bun pentru intins. Acesta e de preferat unui mixer profesional cu bol, in special pentru aluatul de pizza, pentru ca malaxorul elimina multe din bucatile de faina cu apa, asa zisele cocoloase, care raman dupa framantarea aluatului. Mixerul il poti folosi pentru baterea oualelor si ungerea tuturor elementelor pe care le-ai pus pe pizza inainte de a o baga in cuptor.
Si daca nu ai idee cum sa faci un aluat pentru pizza, iti dam noi aici mai jos o reteta:
400 g faina (Baneasa sau Dobrogea e buna), 3 linguri de ulei de floarea soarelui, jumatate de lingurita de sare, 2 linguri de drojdie, zahar (la fel de putin ca si sarea) si 250 ml de apa.
Intr-un bol pui sarea, faina si uleiul si le amsteci usor, in timp ce intr-un pahar pui apa usor calduta, drojdia si zaharul. Amestecul din pahar se toarna in in bolul cu faina, sarea si uleiul si se amesteca, fie cu o lingura, fie cu mana sau daca doriti sa faceti totul profi si cu cat mai putine degete lipicioare, cu malaxorul pentru aluat de pizza.
Dupa ce l-ati amestecat bine, il lasati la dospit in jurul a jumatate de ora, urmand apoi sa il impartiti in forme, in functie de tava pe care o aveti si sa puneti deasupra ce doriti si apoi sa il puneti la cuptor.
Daca totusi nu aveti hcef de facut tot acest proces, puteti merge la una din vitrinele frigorifice veriticale din supermarketuri in zona de pizza si sa cumparati o pizza gata facuta si buna de pus la cuptor. Insa cu siguranta nu avea gustul pe care il are pizza facuta in casa.