Masa de Craciun in Ardeal

Craciunul este o sarbatoare plina de traditii, unele pastrate din vechi timpuri si duse mai departe din generatie in generatie, in timp ce altele s-au pierdut in timp sau au fost pastrate doar de cativa oameni. Cu toate ca exista cateva puncte comune pentru sarbatorirea Craciunului, in functie de zona tarii in care ne aflam, exista obiceiuri si traditii specifice.

In Ardeal sarbatorile de Craciun incep chiar de Sf. Nicolae, cand fetele se aduna cu o seara inainte sa framante placinte pentru a doua zi.

Apoi, pentru masa de Craciun in Ardeal pregatirile incep din timp. Nu lipsesc de pe masa snitelele, chiftelele, sunca fiarta sau salata de beouf. Ca felul intai, ardelenii obisnuiesc sa gateasca supa cu taietei sau cu galuste si ciorba de perisoare. Sarmalele, nelipsite pe mesele de Craciun, sunt mari cat foaia de varza, iar friptura este servita de obicei cu varza acra.

Fiindca afumaturile sunt nelipsite de la masa ardeleneasca, aveti mai jos o reteta de ciorba ardeleneasca cu afumatura, numai buna pentru masa de Craciun:

Ciorba ardeleneasca cu afumatura

Aveti nevoie de: 700 g costite afumate, 400 g smantana, 2 cartofi, 2 cepe, 1 morcov, 3-4 linguri otet, 2 galbenusuri, 2 l apa, sare, piper, ulei.

Dupa ce se curata si se taie, costitele se pun la oparit timp de 5 minute pentru a iesi sarea, dupa care se trec prin apa fiarba alaturi de cartofii si morcovul taiati marunt. Separat se caleste ceapa, se adauga boia, apoi se pune totul in corba. Spre sfarsit se amesteca galbenusurile, smantana si otetul, apoi se adauga zeama din ciorba pana se incalzeste, amestecand continuu. Dupa ce amestecul e incalzit suficient se toarna in ciorba si se mai lasa putin la fiert. Pofta buna!

masa de craciun ardeal

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *