Masa de Craciun a ardelenilor trebuie pregatita din timp si de pe ea nu trebuie sa lipseasca snitelele, chiftelele sau salata de boeuf. Daca doriti sa faceti o masa traditionala de Craciun ca in Ardeal, v-am pregatit mai jos 3 retete de aperitive delicioase:
1. Paine cu branza si afumatura
Aveti nevoie de: chifle graham, seminte de floarea soarelui, susan, mac, unt , 300 g crema de branza de vaci, 1 praf de boia dulce, 100 g afumatura, 1 ceapa rosie
Se presara semintele peste chiflele umezite inainte si se dau la cuptor pentru a se incalzi si a se lipi semintele, dupa care se taie in doua si se scoate miezul. Separat se prepara un amestec din branza, boia, sare si unt, la care se adauga ceapa si afumatura. Se umplu chiflele cu amestecul obtinut.
2. Rulada cu ciuperci
Ingrediente: 10 felii foarte subtiri carne de vita, 5 ciuperci, usturoi, patrunjel ,marar, crema de branza, ulei, sare si piper.
Pe un blat de lemn se pun 5 felii de carne peste care se asaza cate o ciuperca feliata, usturoi, marar, patrunjel, sare, piper si crema de branza. Peste aceasta umplutura se pun celalalte 5 felii de carne, apoi se ruleaza, se dau prin faina si se prajesc imediat. Va recomand sa le serviti calde cu salata de varza.
3. Chiftele ardelenesti
Ingrediente: 250 g carne miel tocata, 2 cepe, 500 g carne vitel tocata, 250 g carne porc tocata, 2 morcovi, 2 oua, 1 legatura marar, sare, piper, 1 felie de paine inmuiata in lapte, 2 cartofi, faina, ulei
Se toaca morcovii, cartofii, cepele si mararul. Se amesteca toata carnea cu ce s-a taiat inainte, cu painea inmuiata in lapte, cu ouale si pe urma se presara sare si piper dupa gust. Din amestecul format se modeleaza chiftele plate sau rotunde, apoi se dau prin faina. Se pun chiftelele la prajit in ulei care sa le imbrace pana la jumatate, la foc potrivit. Dupa ce se rumenesc se intorc, apoi se scot din tigaie pe un servetel care sa absoarba uleiul.
Va doresc mult spor la gatit!