Banatenii tin foarte mult la traditii, de aceea pentru ei masa nu este cea mai importanta in preajma sarbatorilor de iarna, ci traditiile si obiceiurile pe care le pastreaza si le transmit din generatie in generatie.
Cu toate acestea, masa de Craciun in Banat nu este neglijata, ci imbina traditia cu priceperea gospodinelor. Astfel, in zona de vest a tarii se gatesc de Craciun mai ales retete traditionale.
Daca doriti sa faceti o ciorba buna de sarbatori, atunci puteti alege ciorba banateana cu fasole uscata, cartofi, ceapa rosie, morcovi, carnati de casa, suc de rosii si patrunjel. Dupa ce lasati fasolea la inmuiat o fierbeti, apoi schimbati apa, turnati legumele inabusite inainte in putin ulei, apoi carnatii caliti in suc propriu. La sfarsit adaugati sucul de rosii, sare, piper, boia si patrunjel.
Pentru un aperitiv puteti incerca vinete evantai cu ceapa, rosii, sunca, cascaval si ardei gras. Taiati vinetele evantai, adaugati sare si piper, apoi asezati ardeiul, ceapa, sunca si cascavalul intre aceste felii. La sfarsit legati cu ata de bumbac sau puteti folosi folie de aluminiu pentru a le inveli. Dati totul la cuptor timp de 30 de minute intr-o tava cu ulei.
Pentru un desert delicios puteti alege coltunasi cu visine. Veti avea nevoie de oua, faina, visine, zahar, smantana, unt si sare. Faceti un aluat din oua, apa si faina pe care il taiati apoi in patratele de aproximativ 8 cm dupa ce l-ati intins. Adaugati peste aluat jumatate din visinele tinute inainte la rece in zahar, apoi puneti pachetelele la fiert in apa cu sare dupa ce le-ati impaturit. Cand se ridica la suprafata inseamna ca sunt gata, asa ca trebuie sa le scoateti, sa le dati printr-un jet de apa rece, apoi sa le ungeti cu unt cald. Coltunasii cu visine se servesc cu un sos facut din smantana si zeama lasata de visinele ce au stat in zahar, iar pentru decor se foloseste cealalta jumatate din cantitatea de visine.