Maramuresenii tin foarte mult la traditiile si obiceiurile de Craciun, iar in ceea ce priveste masa, pentru ei foarte important este porcul. Acesta, dupa afirmatiile lor, face trimitere la simboluri ritualice vechi, reprezentand simbolul fertilitatii si al ideii de regenerare, al puterii de a renaste. Primul lucru pe care il consuma maramuresenii de la porc este caltabosul, datorita faptului ca acesta contine sange, simbol al vietii.
Daca doriti sa pregatiti de Craciun o masa ca in Maramures, luati de va inspirati din retetele de mai jos:
Aperitiv – Scoici de aluat cu legume:
Aveti nevoie de : 350 g faina, 1 pachet unt, 200 g morcovi, 100 g telina, 2 cartofi, 1 lingura otet, ulei, sare, piper
Se framanta cu 12 ore inainte un aluat din faina, unt, 6 linguri de apa, otet si sare, dupa care se lasa la rece. Se face o compozitie din legume fierte, taiate cubulete, condimentate cu sare si piper, dupa care se pune aceasta compozitie pe aluatul taiat sub forma de coltunasi.
Scoicile formate se prajesc in ulei pana cand au culoare aurie.
Supa cu porumb si cascaval
Ingrediente: 400 g porumb congelat, 200 g cascaval, 2 cepe, 1 legatura ceapa verde, 1 catel de usturoi, 2 cartofi, 2 legaturi de patrunjel, 100 g unt, 100 g smantana, 2 lingurite chimen, 1 l supa de legume, sare si piper.
Se topeste untul intr-o oala, apoi se pun la calit ceapa taiata marunta, bulbii cepelor verzi, precum si usturoiul zdrobit pana cand devin lucioase, apoi se presara chimen si se stinge cu supa de legume fierbinte.
Se adauga porumbul congelat si cartofii taiati in sferturi, iar dupa 15 minute acestia se paseaza precum si jumatate din cantitatea de porumb fiert. Se amesteca ¾ din cascavalul dat pe razatoare cu piureul de porumb, cartofi si smantana, apoi compozitia obtinuta se adauga in supa, amestecand pana da cateva clocote.
Se pune sare si piper dupa gust. Se serveste cu patrunjel, cozi de ceapa verde si cascaval ras, dupa preferinte.
Friptura de pui cu fasole verde
Ingrediente: 1 kg ciocanele de pui, 1 kg fasole verde, 4 rosii, 2 cepe, 1 morcov, 100 ml ulei, 1 legatura marar, 1 legatura patrunjel, sare, piper
Dupa ce s-au spalat, ciocanelele se ung cu ulei, se condimenteaza, apoi se pun intr-o tava cu 2 cesti de apa si se dau la cuptor pentru aproximativ 20 de minute, la foc mare.
Se caleste ceapa taiata marunt in ulei, la care se adauga morcovul ras si fasolea verde. Se adauga o cana de apa si se lasa la fiert 10-15 minute, dupa care se pun intr-un vas termorezistent, deasupra lor asezandu-se rosiile taiate rondele. Dupa ce stau aproximativ 15 minute la cuptor se scot si se servesc impreuna cu friptura. Va recomand sa presarati verdeata tocata peste friptura si garnitura.
Spor la gatit si pofta buna!