Retete de Craciun din Moldova

Moldovenii sarbatoresc Craciunul asa cum se cuvine, respectand traditii si obiceiuri stravechi, in special cei de la sate. De pe masa de Craciun a oamenilor din Moldova nu lipseste traditionalul bors, cozonacii, turtele cu nuca, sarmalele in foi mici de varza, precum si carnea de porc. Taierea porcului este un adevarat ritual in Moldova, ce are loc pe 20 decembrie, cand se aduna toate rudele pentru a ajuta la pregatirea bucatelor.

Pentru o masa ca in Moldova puteti incerca retetele de Craciun de mai jos:

Aperitiv – tartine

Sunt foarte simplu de preparat si aveti nevoie de paine subtire pentru tartine, salam, maioneza, cascaval, patrunjel, rosie.

Se taie o felie de salam in doua, se asaza pe felia de paine, dupa care se adauga cascavalul taiat subtire si se imprastie rosia taiata cubulete. La sfarsit se adauga patrunjel si maioneza.

Bors scazut

Ingrediente: 500 g varza, 1 varza murata de 2 kg, 1 kg carne de porc cu os, 1 ceapa, 2 morcovi, 1 lingura de piper boabe, 3 frunze de dafin, 5 linguri bulion de rosii

Se taie ceapa in bucati mari, morcovii rondole si se amesteca cu varza taiata in patratele si cu mirodenii. Se pune un strat din aceasta compozitie in ceaun, apoi un strat de carne si tot asa. Separat se toarna bulionul in 1,7 l de apa, iar dupa ce se amesteca se pune peste varza din ceaun. Se lasa la fiert la foc mic pentru aproximativ 4 ore, acoperit cu capac.

Somon cu cartofi si maioneza la cuptor

Este nevoie de: 1 kg somon felii, 2 kg cartofi, sare, piper, maioneza, condimente pentru peste, 1 lamaie, 4-5 catei usturoi

Se pun cartofii curatati la fiert, timp in care se condimenteaza pestele si se lasa la frigider. Dupa ce au fiert cartofii se pun intr-un vas peste care se toarna maioneza in care se adauga usturoiul. Se asaza in tava feliile de somon, iar peste se pun cartofii cu maioneza. Deasupra se toarna putina zeama de lamaie si se lasa la cuptor pentru aproximativ 45 de minute.

Pofta buna!

masa craciun moldova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *