Contorizarea marfii din magazin

Mereu am fost fascinata de felul in care circula si se mentine marfa in marile magazine, inca de cand s-a deschis Auchan-ul cel mare la Timisoara (cel de la Iullius Mall, pentru cei care nu sunt de pe aici din Banat). Atunci am observat ca in marile magazine se inmagazineaza o multime de marfuri in fiecare zi, tiruri vin si pleaca ora de ora la acest magazin. In plus, cei de la Auchan mai au si departamente de preparare a mancarii, a carnii si a painii, departe care au iarasi nevoie de material si sunt destul de sensibile, fiind foarte multa marfa perisabila la mijloc acolo.

Dar sa ne intoarcem la depozitarea si la felul in care magazinele reusesc sa isi inmagazineze marfa dar, cel mai important, sa isi dea seama cand nu prea mai au marfa pe stoc sa poata comanda. Pentru ca mna, tirul nu vine chiar imediat, cel mai devreme dureaza cateva ore pana cand marfa poate veni de la fabrica sau de la un depozit mai mare. Iar cel mai simplu mod prin care acestia isi pot da seama daca raman fara marfa e o combinatie intre numarul de unitati vandute versus stocul pe care il au din magazin.

Au un software cu ajutorul caruia pot urmari cat marfa s-a vandut din magazin si cata marfa a mai ramas la raft, pentru a putea stii daca mai este nevoie de ceva. Iar asta o pot face datorita codurilor de bare, pentru ca anumite tipuri de produse au anumite coduri de bare, facandu-le mai identificabile. Codurile de bare sunt utile si pentru depistarea preturilor. Multe magazine au cititoare de coduri de bare (in general fixe, cititoarele de coduri mobile sunt de obicei la angajati) unde poti vedea exact pretul unui produs cumparat.

Astfel de cititoare sunt disponibile si ceva mai utile pentru magazinele ceva mai mici, care nu au atat de mult spatiu pentru depozitarea marfii si care au nevoie de aceste cititoare mobile pentru a depista mai rapid marfa (asta daca au un sistem informatizat bun). Cititoarele de coduri sunt undeva intre 500 si 1200 de lei, cum sunt la IT Genetics Store, totul depinzand de ce ai nevoie la acestea.

Fara aceste coduri de bare si cititoarele aferente, organizarea marfii intr-un magazin cu siguranta ar fi mult mai dificila.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *