Acum cateva saptamani am luat o catelusa dragalasa tare dintr-un centru de caini fara stapan din Pitesti. Totul bine si frumos pana acum o saptamana, cand brusc a inceput sa piarda urina in somn sau pur si simplu sa urineze fara control in timpul mersului. Am fost cu catelusa la un cabinet veterinar ne-au recomandat in prima faza un tratament pentru tratarea infectiei tractului urinar. Am fost la o farmacie veterinara si am luat Keravita pe care i le-am dat cu mancare. In primele zile nu a mai avut probleme, dar dupa aceea au inceput iarasi urinarile necontrolate. Motiv pentru care am mers din nou la medicul veterinar.
Acesta i-a facut niste antibiotice + estrogen (am uitat sa mentionam faptul ca a noastra catelusa e castrata). I-au luat si niste analiza de urina, care ulterior au aratat ca nu avea nici o infectie urinara. Din pacate insa simptomele nu au disparut. Motiv pentru care a fost nevoie de un tratament medicamentos mai complex pentru tratarea acestei afectiuni, care este aparent destul de frecventa la catelusele castrate.
Incontinenta urinara apare in special datorita pierderii controlului asupra sfincterului vezicii urinare, acesta fiind sub control hormonal. Hormonii implicati in acest proces sunt testosteronul in cazul masculului si estrogenul in cazul femelei, hormoni care sunt secretati de testicule, respectiv de ovare. Cum cantitatea de hormoni secretati dupa castrare este mult redusa (aparent acesti hormoni mai sunt secretati in cantitati foarte mici si de glandele adrenale). Iar aceasta cantitate de hormoni e de multe ori prea mica pentru a mentine tonusul sfincterului vezical, ajungandu-se la eliminarea involuntara de urina.
Dupa cum spuneam, in cazul acestui tip de incontinenta urinara se intervine medicamentos, prin administrarea de produse hormonale (estrogen sau testosteron) sau prin administrarea de stimulanti pentru sfincterul vezical ca fenilpropanilamina. Iar dupa un tratament adecvat aceste simptome vor disparea.
Oricum, inainte de a va duce direct la farmacie si de a cumpara estrogen sau testosteron pentru catelusa / catel, consultati-va cu un medic veterinar.