Majoritatea dintre noi stim ca spalatul pe dinti este unul din lucrurile esentiale pentru pastrarea igienei dentare, asta pentru in general mamele noastre ne-au batut la cap cu asta in fiecare seara, cel putin. Indemnuri de genul “Mergi si spala-te pe dinti inainte sa te bagi in pat” sau “Nu uita sa te speli pe dinti!” erau lucruri comune. Nimeni nu contesta importanta ingrijirii dintilor, e chiar recomandat ca dupa fiecare masa sa ii curatam corespunzator cu o periuta de dinti la indeamana, care n-ar trebui sa lipseasca niciodata din bagajul nostru.
Dar cat de devreme ar trebui sa incepem periajul danturii ? Se stie ca incepand cu varsta de 6 ani, copiii incep sa piarda din dantura initiala, aceasta fiind inlocuita in timp de dantura permanenta, dinti mai rezistenti in timp, dar care sunt la fel de supusi intemperiilor.
Chiar daca dintii de lapte, prima serie de dinti pe care o avem, incep sa cada in jurul acestei varsta, asta nu inseamna ca acestia trebuie neglijati. Copilul ar trebui invatat inca de pe acum principiile curatarii dintilor, pentru ca si aceste masele se incarca in timp si este nevoie de curatarea lor. Luand acum o periuta de dinti, ii veti invata in timp beneficiile oferite de spalarea dintilor dupa masa. In plus, cand dantura definitiva incepe sa se dezvolte ar trebuie sa mergeti cu acesta la medicul dentist, pentru a putea observa din timp daca apar probleme in dezvoltarea dintilor, probleme care sa poata fi corectate prin metode stomatologice.
Un alt lucru pe care ar trebui sa il invatati pe copil este schimbare periutei de dinti sau a capetelor de periere in cazul periutei electrice, pentru a putea asigura constant ca obiectul folosit pentru curatarea dintilor este intr-o stare buna si poate sa isi faca treaba eficient.
La final, tineti minte ca mentinerea unei danturi sanatoase depinde de o invatare din timp a copilului ca periajul este ceva bun si ca trebuie practicat cu regularitate.