Jucarii din trecut vs Jucariile actuale

In perioada copilariei aveam o multime de jucarii. Potrivit conceptiei mele. Eram undeva in 1993, Romania abia iesise din era comunismului, iar neo-comunismul isi intra in rol. Nu se gaseau nici atunci o multime de lucruri, dar cu siguranta mai multe decat se gaseau inainte de 1989. Asa ca am avut norocul sa ai o masinuta si niste tampenii de stelute care intrau una in cealalta, aveau mai multe culori si cu ajutorul carora puteai face diverse foarte interesante. Sau sa joci fotbal la nivel de miniatura cu echipe virtuale, asa cum orice copil de 3-4 ani ar face cu astfel de lucruri. Si da, de atunci mi-am descoperit pasiunea pentru fotbal. Tin minte ca pe langa aceste jucarii din plastic mai aveam si alte jucarii din lemn pe care le foloseam. Tin minte si acum ca pe la 6-7 cand ma enerva fratele aruncam cu acestea dupa el, pentru ca erau mari si grele. Mi-am adus aminte de asta dupa ce am vazut o oferta la jucarii din lemn zilele trecute intr-un magazin online. Am si uitat ca astfel de jucarii se mai fabrica inca.

Jucariile din lemn din vremea noastra erau totusi destul de usoare, chiar daca acum ni s-ar parea grele prin comparatie cu ce gasim pe rafturi. Erau facute sa reziste multa vreme si nu era foarte ieftine, dar erau piese care dezvoltau creativ si tineau ocupati copii ca noi, atunci cand parintii aveau alte treburi. Imaginatie nu ne lipsea, motiv pentru si “jocurile de fotbal” pe care le organizam intre diverse echipe. Cumva, asta e unul dintre putinele lucruri pe care mi le amintesc din perioada copilariei, e bine intiparit in memorie, chiar daca multe alte lucruri nu mi le aduc aminte.

Jucariile din vremea noastra ne faceau sa fim ceva mai creativi in timp, dar asta nu inseamna ca jucariile actuale nu sunt interesante, pentru ca si mie, ca adult, mi se par interesante anumite tipuri de jucarii. Plus ca mai sunt si tabletele, telefoanele si calculatoarele care au o multime de jocuri interesnate pe ele. Mi se pare insa ca generatia actuala de copii are prea multe jocuri si jucarii si se plictisesc repede de ele. Noi n-aveam luxul asta in acei ani, daca nu mai vroiam sa ne jucam cu acele jucarii, nu ne lua nimeni altele. Asa ca noi continuam sa le reinventam.

Acum gasesti jucarii peste tot, de la Mall-uri cu magazine precum Noriel sau online, unde gasesti pe Emag, Elefant sau Educlass.ro suficiente tipuri de jucarii, fie ca sunt de plastic sau lemn. Mai putin de metal totusi in ziua de azi. Oferta e bogata, totul e sa decizi ce jucarii vrei sa aiba copilul tau in viitor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *