Altoirea pomilor

Fie ca doriti sa obtineti fructe mai bune, sa treceti de la un soi de pom la altul, altoirea pomilor este foarte importanta, in urma ei rezultand un portaltoi puternic, rezistent la seceta si care poate accepta mai multe tipuri de sol.

Perioada de altoire a pomilor

Altoirea pomilor se poate face de doua ori pe an, respectiv primavara intre 15 martie si luna mai si vara spre toamna, intre 15 iulie si 15 septembrie. In functie de perioada pe care o alegeti pentru altoire, difera si metodele pe care trebuie sa le utilizati.

Plante care pot fi altoite

Printre plantele care pot fi altoite se numara: vita-de-vie, citrusii (portocali, lamai), pomii fructiferi (marul, gutuiul, prunul, parul, visinul, caisul, piersicul, ciresul)

Materiale si unelte necesare

Pentru altoire aveti nevoie de diferite unelte si materiale:

– unelte: foarfeca horticola, foarfeca pentru ramuri groase, fierastrau horticol, briceag de altoit universal

– materiale: portaltoi, ramuri altoi, banda de altoit sau banda izolatoare, mastic (la alegere dintre: mastic de altoit, mastic preparat) sau ceara de altoit.

Daca alegeti sa folositi masticul preparat, il puteti face dupa urmatoarea reteta:  se topesc in 2 vase 1 kg de smoala, respectiv 200 g seu de vita. Dupa topire, cat inca sunt calde, se amesteca, rezultand un mastic rezistent la temperaturile scazute.

Pentru ca altoirea sa functioneze trebuie folosite doar specii de plante din aceeasi familie botanica, iar altoiul sa fie cat mai proaspat.

Metode de altoire

Cel mai des intalnita metoda de altoire este cea prin oculatie, intalnindu-se oculatia in ochi dormind, oculatia in ochi crescand, oculatia inelara, oculatia cu placa intermediara, toate avand la baza acelasi principiu: plasarea unui fragment din scoarta altoiului care sa contina un mugure in scoarta portaltoiului.

altoirea pomilor

2 thoughts on “Altoirea pomilor

  1. Pingback: Ghid util: plantarea pomilor | Director Articole .com

  2. Pingback: Cum sa altoiesti pomi - ActivInfo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *