Cresterea si ingrijirea arbustilor

Fie ca doriti sa va faceti gradina mai frumoasa, sa aveti umbra in zilele calduroase de vara sau sa fiti protejati de vant iarna, cresterea arbustilor este o alegere buna. Daca sunteti la inceput de drum in ceea ce priveste arbustii, puteti tine cont de informatiile de mai jos.

Plantarea arbustilor

Atunci cand plantati arbusti este foarte important sa tineti cont de adancimea la care acestia trebuie plantati. Este indicat sa nu fie plantati prea adanc, iar zona de unde pornesc radacinile trebuie sa se afle peste nivelul solului.

Unelte si materiale necesare pentru plantarea arbustilor

Inainte sa va apucati de plantat asigurati-va ca aveti la indemana: manusi de gradina, lopata, plante cu radacina, galeata si apa.

Plantarea propriu-zisa

In primul rand trebuie sa sapati o groapa suficient de adanca astfel incat sa incapa radacinile intinse. Apoi trebuie spalate foarte bine radacinile si sa se indeparteze acele fire ale radacinii care s-au rupt. Pentru ca arbustii sa se prinda mai bine in pamant puneti radacinile intr-o galeata cu apa calduta pentru cateva ore. Astfel va fi absorbita apa, iar planta va fi hidratata.

Puneti planta in groapa sapata astfel incat coroana sa fie deasupra solului. Taiati apoi tulpinile si crengutele care sunt moarte sau rupte. Nivelul solului ar trebui sa fie sub tulpina. Umpleti groapa cu pamant pana la jumatate, apoi puneti apa pentru a elimina macar o parte din bulele de aer. Cu ocazia asta veti putea vedea daca trebuie reglata adancimea gropii. Dupa acest proces adaugati si restul pamantului in groapa.

La sfarsit puteti pune un strat de mulci, precum si frunze peste zona in care se afla radacinile. Facand asta veti reusi sa pastrati solul umed si preveniti cresterea buruienilor.

Ingrijirea arbustilor in perioadele reci

Este foarte important sa udati frecvent arbustii, mai ales in zilele de toamna cand au nevoie de multa apa. Acest lucru ar trebui facut pana in momentul in care da primul inghet.

Fiindca abia ati plantat arbustii si nu au radacinile bine dezvoltate, este mai bine ca pe timp de iarna sa ii acoperiti cu un material protector. Mai mult, daca arbustii sunt firavi, ar trebui sa puneti in jurul lor patru bete lungi din lemn inainte sa ii acoperiti cu materialul protector.

Folositi in continuare un strat de mulci la baza arbustilor pentru a mentine umiditatea solului.

Arbusti fructiferi

Bine-nteles, daca tot va apucati sa plantati arbusti, de ce sa nu plantati si arbusti fructiferi? Va veti putea bucura astfel de fructele lor chiar in propria gradina. Puteti planta afin, coacaz, zmeur, mur etc.

arbusti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *