Sfantul Andrei

Sarbatorit in fiecare an pe 30 noiembrie, Sfantul Andrei a fost un apostol, frate de-al lui Simon Petru, iar numele sau provine de la gresescul “Andreas” ce inseamna “viteaz, barbatesc”.

Pentru sarbatoarea “Sfantul Andrei” exista o serie de obiceiuri ce se desfasoara in fiecare an de catre cei care cred in traditii si in pastrarea lor. Povestile spun ca in noaptea de Sfantul Andrei spiritele negre bantuie locurile pamantesti, ca lupii vorbesc si isi misca gaturile intepenite, iar cei care doresc sa auda ce spun lupii vor muri.

Tot in aceasta zi femeile intorc toate oalele si canile din casa cu gura in jos pentru a nu se adaposti strigoii la caldura, iar pentru a tine departe varcolacii se pune usturoi la fiecare intrare si se lasa o candela aprinsa.

Sfantul Andrei este si o ocazie pentru fetele tinere nemaritate de a descoperi cine le este alesul. In acest sens, in functie de zona, exista mai multe obiceiuri, majoritatea implicand plasarea unor obiecte sub perna, pentru a-l visa pe cel ales: un fir de busuioc, 41 de boabe de grau, pieptene si oglinda, o pereche de ciorapi de-ai tatalui etc.

Ziua de 30 noiembrie poate arata si cum va fi vremea in lunile anului viitor: se pune in pod pana de Craciun cate o ceapa pentru fiecare luna a anului. In seara de Craciun cele stricate semnifica lunile ploioase, iar cele care au incoltit semnifica luni favorabile pentru recolta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *