O idee poate fi intocmirea unei liste cu cele necesare, de acasa. In modul acesta nu vei mai fi tentata sa alegi “si asta…si asta…” si tot asa, pentru ca s-ar putea foarte bine sa nu ai nevoie de ele. Mai ales daca te duci la cumparaturi insotita de partenerul tau, iar el nu se prezinta prea bine la capitolul “rabdare la cumparaturi, cu iubita mea”. In acest caz, este recomantata metoda “scurt si la obiect”. daca insa vrei sa stii ce reduceri sunt sau sa faci comparatii intre preturile si produsele diferitelor magazine, este recomandat sa fii insotita de cineva care are nevoie sa cunoasca treburile astea sau de ce nu, singura.
Bugetul pentru cumparaturi poate fi calculat cu multa precizie, depinde cum te-ai obisnuit si cum e mai usor pentru tine. Poti face exercitiul urmator:
– din venitul lunar scazi cheltuielile consumatorilor casnici (energie electrica, termica, gaze naturale etc.), alte cheltuieli ce tin de transport, internet si cablu, telefonie etc. si ramane o suma pe care o imparti la cate zile are luna. Suma astfel obtinuta reprezinta maximul de cheltuiala ce o poti face pe zi, in acea luna.
Acum, numai tu stii mai bine ce ai nevoie si aici ma refer la imbracaminte, incaltaminte, mancare etc asadar poti sa acorzi o suma de “x” lei pentru sectorul acesta si restul sa il aloci sectorului “frigider si camara”. Nu este de neglijat insa baia, ca si aici sunt cheltuieli lunare (de la produse de curatenie si pana la produse de ingrijire a noastra).
Cu cativa ani in urma, cand am inceput sa stau singura si sa ma descurc prin eforturi proprii, am incercat sa tin evidenta cheltuielilor intr-un tabel excel, ca sa am o situatie clara a banilor cheltuiti. Mi-a fost foarte usor sa determin unde se duceau mai multi bani si a devenit mult mai simplu sa controlez cheltuielile. Incearca si tu, de-abia astept parerea ta.