Borul este un microelement descoperit in 1910, fiind considerat, din 1913, foarte important pentru cresterea plantelor. Doar recent a devenit in sfarsit evident ca acest microelement poate fi de importanta vitala si pentru oameni.
Surse alimentare pentru bor
Fructele, legumele, alunele, vinul, cidrul si berea.
Functiile in organism ale borului
Borul este necesar pentru formarea oaselor si mentinerea lor in stare sanatoasa, pentru membranele celulelor (absolut necesare pentru functionarea normala a celulelor) si, posibil, in calitate de cofactor in unele reactii enzimatice care au loc in organism.
Interactiuni ale borului
Informatiile in privinta interactiunilor alimentare ale borului sunt incomplete, dar, intrucat se cunoaste ca borul influenteaza metabolismul osului, probabil ca interactioneaza cu vitamina D, calciul, magneziul si fosforul.
Simptomele insuficientei de bor
Cercetarile in privinta deteminarii simptomelor deficitului de bor la oameni sunt incomplete, dar in experientele cu animale s-a constatat ca acest deficit le incetinea cresterea.
Simptomele supradozarii cu bor
Greata, voma, diaree, eruptii pe piele si letargie.
Securitatea utilizarii borului
In apa potabila, in zone mai mari de 150 mg/l, borul poate provoca simptomele intoxicatiei.