Borul

Borul este un microelement descoperit in 1910, fiind considerat, din 1913, foarte important pentru cresterea plantelor. Doar recent a devenit in sfarsit evident ca acest microelement poate fi de importanta vitala si pentru oameni.

Surse alimentare pentru bor

Fructele, legumele, alunele, vinul, cidrul si berea.

Functiile in organism ale borului

Borul este necesar pentru formarea oaselor si mentinerea lor in stare sanatoasa, pentru membranele celulelor (absolut necesare pentru functionarea normala a celulelor) si, posibil, in calitate de cofactor in unele reactii enzimatice care au loc in organism.

Interactiuni ale borului

Informatiile in privinta interactiunilor alimentare ale borului sunt incomplete, dar, intrucat se cunoaste ca borul influenteaza metabolismul osului, probabil ca interactioneaza cu vitamina D, calciul, magneziul si fosforul.

Simptomele insuficientei de bor

Cercetarile in privinta deteminarii simptomelor deficitului de bor la oameni sunt incomplete, dar in experientele cu animale s-a constatat ca acest deficit le incetinea cresterea.

Simptomele supradozarii cu bor

Greata, voma, diaree, eruptii pe piele si letargie.

Securitatea utilizarii borului
In apa potabila, in zone mai mari de 150 mg/l, borul poate provoca simptomele intoxicatiei.

vitamine

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *