Carnitina

Carnitina este o substanta vitaminoasa. In organismul uman carnitina se obtine din aminoacizii (parti componente ale proteinei) lizina si metionina. Organismul nu duce lipsa de aceasta substanta, deoarece alimentatie obisnuita contine o multime de aminoacizi.

Surse alimentare carnitina

Lactatele si carnea.

Functiile in organism ale carnitinei

Rolul cel mai important al carnitinei este producerea energiei in urma oxidarii grasimilor. Pentru transformarea acizilor grasi in combustibil in tesuturile muschilor, inimii si ale ficatului este necesar ca acesti acizi sa ajunga in mitocondrii, mici centrale electrice in interiorul celulei. Carnitina este acea substanta care transporta moleculele acizilor grasi in mitocondrii pentru oxidare. In cazul insuficientei de carnitina, moleculele acizilor grasi nu pot ajunge in mitocondrii, se intorc in sange si sporesc nivelul de triglicerid. Intrucat oxidarea sau arderea acizilor grasi reprezinta sursa principala de energie pentru muschiul cordului, savantii au presupus ca dereglarea activitatii cardiace are loc din cauza deficitului de carnitina, dar aceasta iposteaza nu este inca demonstrata.

Interactiuni ale carnitinei

Transformarea lizinei si metioninei in carnitina se produce numai in prezenta vitaminei B6

Mod de administrare al carnitinei

Intrucat acest component nu este considerat vital, el nu este inclus in NAR. Atata timp cat veti fi asigurat cu o cantitate suficienta de proteine complete pentru mentinerea sanatatii, nu veti duce lipsa nici de carnitina, nici de predecesorii ei, aminoacizii.

Simptomele insuficientei de carnitina

Rezultatele tuturor experientelor reflecta efectele insuficientei numai asupra organismelor animalelor, nu asupra oamenilor, dar judecand dupa aceste rezultate, insuficienta carnitinei poate provoca astenie, oboseala si insuficienta hepatica, cardiaca si renala.

Simptomele supradozarii cu carnitina

Nu exista nici un fel de simptome pentru carnitina obtiunuta din produse alimentare.

Securitatea utilizarii carnitinei

Specialistii nutritionisti sustin ca pot aparea probleme in cazul utilizarii d-carnitinei. Detaliile din literatura medicala sunt destul de vag in legatura cu securitatea utilizarii carnitinei.

carnitina

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *