Obiceiurile alimentare actuale ale omului

Inainte de toate este necesar sa prezentam schimbarile survenite in decursul timpului in comportamentul alimentar al omului si este important sa intelegem ce consuma in general oamenii si de ce. Estimarile actuale (2005) arata ca 48 % din cheltuielile alimentare se datoreaza meselor servite in afara casei si se asteapta o crestere cu 57 % pana in 2011.

Aceasta tendinta reprezinta atat cauza, cat si efectul unor schimbari survenite in structura familiei. Masa in familie, candva o notiune sacra, s-a estompat treptat. Ceea ce reprezenta candva un eveniment major al vietii de familie s-a mutat treptat in afara casei la asa zisele restaurante cu meniu fix, care includ majoritatea lanturilor fast-food, acestea dezvoltandu-se rapid de-a lungul anilor cu vanzari tot mai mari.

Restaurantele care servesc hamburger, hotdog si friptura de vaca reprezinta o mare parte a acestor lanturi fast-food, urmand apoi cele care comercializeaza pizza, pui, fructe de mare si clatite. In America s-au consumat anual peste 15 miliarde de hotdogi. Daca acestia ar fi pusi in linie ar fi format de 4 ori distanta Pamant – Luna (600.000 km!).

hotdogCele mai frecvent cumparate alimente , incluse in cel mai popular meniu american, sunt hamburgerii, cartofii prajiti, o salata mica, suc si cafea. Continutul nutritiv al unei astfel de mese este indoielnic. Totusi, un motiv si mai mare de ingrijorare din punct de vedere nutritional il constituie consumul unor alimente chiar mai putin hranitoare, cum ar fi snackurile si alimentele semipreparate, bogate in calorii fara valoare nutritiva. De exemplu, consumul de bauturi nealcoolice a crescut dupa cel de-al doilea razboi mondial cu aproximativ 80 %. Aceste bauturi contin in principal zahar, daca nu sunt “dietetice”, in acest caz fiind doar o combinatie de chimicale. In aceeasi perioada de timp, consumul de produse de patiserie a crescut cu 70 % iar consumul de chipsuri cu 85 %. In ultimul timp insa cu promovarea in mediul TV si online a mancarii sanatoase consumul acestor produse par a fi in scadere.

Ingredientele principale ale majoritatii alimentelor sarace din punct de vedere nutritiv sunt lipidele si zaharurile. Lipidele reprezinta aproximativ 45 % din aportul caloric total pentru majoritatea persoanelor, iar zaharul contribuie cu alte aproximativ 20 %. Astfel, dieta unei persoane obisnuite consta intre 60 si 70 % din grasimi si zaharuri. O astfel de dieta nu lasa loc pentru alte substante nutritive necesare. In plus, snackurile si produsele semipreparate cu continut crescut in grasimi si zaharuri necesita adaugarea de arome, coloranti si aditivi, pentru a avea un gust corespunzator si de conservanti care sa le intarzie alterarea, astfel incat pot ramane pe raft pana la cumparare. In prezent, exista aproximativ 2000 astfel de aditivi utilizati in industria alimentara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *