Zece adevaruri importante despre hrana

1. Un regim alimentar bogat in grasimi (in spcial grasimi saturate) si sare este asociat cu un risc crescut de aparitie a unei afectiuni coronariene.

2. In medie, se estimeaza ca o treime dintre cazurile de cancer ar putea fi prevenite prin schimbarea regimului alimentar. O dieta bogata in fibre si cereale integrale si saraca in grasimi are capacitate de a preveni o parte dintre tumorile canceroase, printre care si cele de colon, de stomac si cancerul la san.

3. Multi experti in fertilitate sunt convinsi ca un regim alimentar nesanatos, bogat in grasimi, zaharuri si diverse tipuri de hrana procesata, saraca in substante nutritive esentiale pentru fertilitate, poate conduce la infertilitate si creste riscul pierderilor de sarcina.

4. O dieta bogata in grasimi, zaharuri si sare conduce la crestere in greutate si mareste riscul obezitatii. Greutatea excesiva nu numai ca duce la cresterea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare, a diabetului, a cancerului si a infertilitatii, ci este asociata si cu starea de oboseala, nivel scazut al respectului de sine, performante fizice si mentale scazute.

5. Un regim alimentar nesanatos creste riscul instalarii depresiilor si a oscilatiilor de dispozitie. De asemenea, este asociat cu sindromul premenstrual, poftele alimentare necontrolate si anxietatea.

6. Un regim alimentar cu un continut ridicat de aditivi, conservanti si zahar rafinat poate cauza scaderea capacitatii de concentrare, hiperactivitate si chiar agresivitate. Motivul este acela ca alimentele cu continut ridicat de zahar si aditivi alimentari au o cantitate mica de crom, care se pierde in procesul de rafinare. Cromul este necesar in reglarea nivelului de sange; daca acest nivel este scapat de sub control, devine posibila aparitia acestor tulburari de comportament.

7. O dieta cu un continut scazut de calciu, un element esential pentru mentinerea rezistentei sistemului osos, creste riscul ca oasele sa devina fragile sau casante – afectiune cunoscuta sub denumirea de osteoporoza.

8. Un regim alimentar sarac in substante nutritive supune ficatul la eforturi enorme. Acesta are un rol esential in desfasurarea unei digestii bune si in absorbtia vitaminelor si a mineralelor vitale. Pentru o stare de sanatate optima, ficatul trebuie sa functioneze la cea mai intalta capacitate. Ficatul nu poate face fata unor cantitati mari de grasimi saturate sau de alcool, fapt ce poate provoca afectiuni ale ficatului sau ale rinichilor, precum bolile renale sau ciroza (o afectiunea grava, in care celula hepatica se distruge definitiv).

9. Un regim alimentar bazat pe un consum excesiv de zahar poate conduce la un nivel ridicat al glucozei ( forma sub care este trnasportat zaharul in sange) in organism, fapt care poate cauza probleme de metabolizare a zaharului, precum diabetul zaharat. Simptomele acestei boli sunt setea, urinarea frecventa, cauzata de excesul de glucoza, probleme cu vederea, oboseala si infectii repetate.

10. O dieta extrem de saraca in substante nutritive poate afecta sistemul imunitar, in care caz organismul devine vulnerabil la raceli, gripe si are o sanatate precara in generala. Avem nevoie de un aport constant si echilibrat de vitamine si de minerale esentiale pentru a mentine sistemul imunitar intr-o stare de functionare buna, astfel incat sa ofere o protectie eficienta impotriva infectiilor si imbolnavirilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *