Dieta pentru Iarna. Revenirea dupa Sarbatori

dieta de iarnaE multa distractie sau poate doar liniste si relaxare. E iarna amestecata cu febra sarbatorilor, plus agitatia de la locul de munca, goana dupa mancaruri traditionale si bucuria unui anotimp alb. Dar cum ne descurcam, din punct de vedere alimentar, cu toate aceste schimbari ? Cum ne revenim dupa sarbatori si ce fel de regim este potrivit pentru iarna ?

Aerul tare, frigul si ninsoara cer mai multe resurse de la organism. Motiv pentru care multi dintre noi ne vom simti mai obositi iarna. Evident, regula nu este valabila pentru toata lumea, exista si persoane care sunt foarte active iarna, insa in general un organism are nevoie de mai multe elemente ( alimentare ) pentru a face fata unui efort, comparativ cu un alt anotimp.

Prima regula pentru dieta de iarna ? O ora in plus de somn. Poate parea ciudat ca vorbim despre dieta si despre somn in aceeasi fraza, insa in anotimpul alb avem nevoie de odihna in plus. Daca dorim sa incepem o dieta potrivita, trebuie sa ii permitem organismului sa asimileze ingredientele pe care i le oferim. In cazul in care corpul nostru nu reuseste sa isi aleaga tot ceea ce ii este necesar, ne vom simti obositi indiferent de cat sau ce mancam.

A doua regula ? Gandeste-te la tine precum la o persoana foarte activa si organizeaza-ti alimentatia in functie de asta. Iarna organismul consuma mai multe resurse, precum la un sportiv amator, daca doresti. Asadar, ne putem inspira din dietele pentru sportivi sau pentru oamenii foarte dinamici. Folosim paste, cartofi si paine, ca sa avem benzina pentru functionare, ne rasfatam cu dulciuri si fructe uscate, adaugam in dieta si alimente cu continut bogat de fier si terminam cu cereale pentru potasiu combinate cu fructe si legume proaspete pentru vitamina C.

Chiar daca ne incanta diminetile, cafeaua diminueaza absorbtia fierului in organism si daca e necesar sa o consumam, atunci macar sa adaugam mai mult lapte. Daca tot am ajuns la lactate, si branzeturile sunt un adaos alimentar grozav pe durata iarnii, vor oferi calciul necesar in perioada rece.

Asadar avem elementele care sa ne tina activi si dupa sarbatori. Regimul de iarna inseamna sa ne adaptam la cerintele corpului. Daca ne cere odihna, ii dam odihna, daca ne cere mai multa mancare ( dupa un post care parca nu se mai termina ) ii dam mai bine proportionata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *