Alunitele, motiv de ingrijorare?

Alunitele sunt formatiuni de la nivelul pielii, produse de celule de la nivelul tegumentului, care contin melanina, un pigment cutanat ce le da culoare specifica.

Cu o parte dintre ele ne nastem (in jur de 1%), insa multe dintre ele apar pe parcursul vietii, in special la 20-30 de ani.

Alunitele au dimensiuni variate, de la cativa milimetri la peste 1 cm. Culoarea este si ea variata: roz galbui, cafeniu sau chiar negru intens, putand sa se distinga mai multe culori chiar la aceeasi alunita.

Desi in general nu sunt daunatoare, ele se pot transforma in alunite maligne, semn al melanomului, cel mai periculos tip de cancer de piele.

Numarul alunitelor nu ar trebui sa fie motiv de ingrijorare, insa e cazul sa mergem la medic daca:

–          Apar modificari ale conturului alunitelor

–          O anumita alunita sau mai multe se modifica in suprafata sau grosime

–          Culoare se modifica sau apar coloratii roz-rosiatice in jur

–          Alunita incepe sa provoace disconfort

Nici traumatismele locale precum lovire, intepare, frecare sau agresarea chimica nu ar trebui sa ne lase indiferenti, constituind motiv de examen dermatologic.

Pentru a ne proteja este foarte important sa urmarim evolutia alunitelor, sa ne facem control dermatologic periodic si mai ales sa evitam expunerea prelungita la soare in special fara creme protectoare sau imbracaminte corespunzatoare.

alunite

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *