Analize pe care trebuie sa le faci anual

Fiindca este important sa avem grija de corpul si sanatatea noastra, mai ales ca organismul unei femei este putin mai sensibil decat al unui barbat, este important sa ne facem cateva analize in fiecare an pentru a fi sigure ca totul este in regula sau in cazul in care exista probleme, acestea sa fie depistate la timp pentru a putea lua masurile necesare.

Printre analizele pe care o femeie ar trebui sa le faca anual se numara:

1. Ecografia mamara – este important sa ne verificam sanii in fiecare an, mai ales daca alte femei din familie au avut cancer la san. De la 30-35 de ani este indicat sa faci si o mamografie pe an pentru evidentierea anomaliilor sau depunerilor de calciu in aceasta zona.

2. Testul Papanicolau – are rolul de a detecta cancerul de col uterin. Cu cat acesta este depistat mai din timp, cu atat tratamentul administrat va fi mai eficient. In cazul in care in urma testului Papanicolau vor fi prezente pe colul uterin celule anormale iti poti face testul HPV. In cazul in care acesta este pozitiv vei avea nevoie de o colposcopie si eventual de o biopsie pe col uterin.

3. Hemoleucograma completa – este un test de sange prin care este evaluat felul in care functioneaza maduva osoasa si sistemul imunitor. Printre indicatori se numara nivelul globulelor albe (in cazul in care acestea sunt crescute poti avea o infectie in corp, iar daca nivelul acestora este prea mare poate fi vorba chiar si de o leucemie), nivelul hemoglobinei (care poate indica anemie) si al trombocitelor (in cazul in care nivelul acestora este mic poti avea probleme cu coagularea sangelui).

4. Teste pentru BTS – chiar daca este indicat sa faci anual teste pentru bolile cu transmitere sexuala, in cazul in care ti-ai schimbat partenerul sexual acestea ar trebui facut chiar si la trei sau sase luni. De asemenea trebuie sa faci aceste teste mai des cand ai relatii sexuale neprotejate sau sangerari neregulate, precum si dureri in timpul actului sexual. Daca vrei sa ramai insarcinata ar trebui sa-ti faci teste pentru BTS.

Ai grija de sanatatea ta!

analize sange

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *