Inhalatiile cu apa de mare

Inhalatiile constau in introducerea pe caile respiratorii, pe cale inspiratorie a apei de mare pulverizate, particolele respective fiind intre 0,01 si 5 microni; cele sub 5 microni ajung pana in alveole, unde se rezorb.

Inhalatiile pot fi facute pe cale orala sau nazala, individual sau in grup in camere speciale. Temperatura particolelor este de 38 – 40 de grade celsius. Durata unei sedinte este de 15-20 de minute.

Aerosolii marini se gasesc la malul marii sub forma naturala. Ei se formeaza prin spargerea valruilor in larg sau cand ele se lovesc de tarm sau diguri, ei fiind apoi purtati de vant la mal. Aerosolii respectivi contin toate elementele chimice ale apei de mare si ioni negativi, care sunt purtati de vant dincolo de tarm pe o distanta de 50-100 m.

Ei se simt foarte bine in serile cu valuri, in timpul plimbarilor pe faleza. Aerosolii au proprietati bactericide, antibiotice, atenueaza spasmele bronhice si fluidifica secretiile pulmonare cronice.

In sanatoriile si policlinicile de pe litoralul romanesc aerosolii sunt produsi artificial din apa de mare cu ajutorul unor dispozitive sau aparate speciale. Tratamentul se face individual sau in grup, in camere speciale.

Inhalatiile cu apa de mare sunt indicate in boli otorinolaringologice, bronsite cronice, scleroemfizem pulmonar, astm brosnic (recomandat mai ales la copii), boli pulmonare cronice, rinosinuzite, intoxicatii tabagism (cure de dezintoxicare).

Sunt contraindicate in boli pulmonare acute, pleurezie si tuberculoza pulmonara.

1 thoughts on “Inhalatiile cu apa de mare

  1. Pingback: Medicina si bolile ei :Cresc Mare – de la x la y…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *