Laringita este o afectiune produsa de inflamatia, iritarea sau folosirea excesiva a corzilor vocale din laringe. Laringita poate fi de scurta durata (acuta) sau de lunga durata (cronica). Majoritatea cazurilor de laringita pornesc in urma unei infectii virale temporare. Daca insa aceasta persista, ea poate sugera o alta afectiune medicala.
Cauze laringita
Cea mai comuna cauza a laringitei sunt infectiile tractului respirator superior, in general viroza respiratorie sau gripa. Pe langa aceasta, folosirea excesiva a corzilor vocale (vorbitul indelung si cu voce tare), alergiile, expunerea la substante iritante (fum sau alte substante chimice) sau refluxul laringian pot fi cauze ale laringitei. Sinuzitele sau fungii pot sa cauzeze laringita, dar sunt cazuri destul de rare.
Simptome laringita
Printre simptomele principale ale laringitei putem regasi:
– raguseala
– slabirea sau pierderea temporara a vocii
– senzatii de furnicaturi la nivelul gatului
– usturime in gat
– senzatie de uscare a gatului
– tuse seaca sau dificultate in a respira
Majoritatea cazurilor de laringita nu dureaza mai mult de 10-14 zile si sunt cauzate de racelile de sezon. Sunt insa si situatii in care laringita poate cauze mai grave. Exista de asemenea, nevoia de a tusi si de a se curata rapid gatul, mai ales atunci cand cauzele laringitei sunt legate de infectii, in special de cele virale.
Tratamentul laringitei
In general laringita se poate trata usor si acasa, trebuie doar sa aveti grija sa va odihniti vocea cat mai mult posibil, sa beti multe fluide pentru a preveni deshidratarea (evitati alcoolul si cafeaua/cola), luati bomboane de gat sau faceti gargara de apa cu sare pentru diminuarea iritatiei gatului. Puteti sa incercati sa inhalati aer umed/abur sau sa faceti o baie fierbinte, pentru relaxarea laringelui. Este recomandat ca in aceasta perioada sa nu fumati.
Daca dupa cele 14 zile si tratamentul respectiv, laringele inca va supara, e timpul sa vizitati medicul ORL-ist. In cel mai rau caz, acesta poate sa faca o laringoscopie sau o laringostroboscopie.
Tratament naturist laringita
Pentru a ajuta cu tusea seaca, cu eliberarea cailor respiratorii si cu reducerea iritatiei din cadrul laringitei, puteti incerca urmatoarele remedii:
– rachiul din conuri de pin
– siropul de brad
– maceratul de nalba
– miere cu propolis
– sodou de ou (reteta se prepară astfel: frecăm trei gălbenuşuri de ou foarte proaspete cu şase linguri de miere până când totul se transformă într-o spumă.)
Pingback: Liam Gallagher a renunţat la procesul intentat fratelui său Noel | Zece Stiri
Pingback: Calatoria si riscurile ei | J Marius
Pingback: Sentimente care te lasa fara zambet… | Zambesc